PUBLICITAT

Andorra la Vella

Conclouen les obres de canalització del riu Valira

El Govern, finalment, ha invertit 4,3 milions d’euros als treballs

Per Iván Álvarez

El ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, i els cònsols d’Andorra la Vella, Conxita Marsol i Marc Pons, van visitar ahir la zona de canalització del riu Valira per tal d’escenificar la finalització de les obres. Uns treballs que han de corregir els problemes que han provocat vàries inundacions a Santa Coloma i, d’altra banda, ratificar el perllongament del passeig del camí del Riu. 
El ministre Torres va explicar que  l’objectiu de la trobada era «mostrar que els treballs ja han finalitzat, des de l’Estadi Nacional fins el pont del Poblador, i que la canalització del riu reduirà el risc d’inundacions en les zones adjacents».
El Govern ha destinat 4,3 milions d’euros a l’obra i «ara a l’última fase del Lycée Comte de Foix, uns 900.000 euros» i s’ha treballat amb quatre empreses, va indicar el ministre.
A banda del passeig de la ribera del riu i la canalització, entre altres condicionaments, Torres va confirmar que «s’ha millorat el desguàs del torrent del Cedre i del de les escoles, i s’ha fet una canalització del mur, perquè l’aigua del riu Valira no ens entri cap a la zona de Santa Coloma que ha donat sempre tants problemes d’inundacions».
Qüestionat sobre si aquests treballs podran evitar que es tornin a patir problemes d’inundabilitat a Santa Coloma, Torres va afirmar que «tenim un període de retorn de com a mínim deu anys en què se’ns indica que no hi hauria d’haver problemes d’inundacions a la zona de Santa Coloma». Tot i això, el ministre va subratllar que no hi han hagut episodis de pluja suficients com per comprovar l’èxit dels treballs. El ministre va insistir que «la voluntat és que es redueixi molt el risc d’inundacions en aquesta zona» i que s’havien acabat «totes les actuacions urgents que hi havien».
Per la seva part, Conxita Marsol va indicar que, a nivell comunal, ara quedava per realitzar «una part important de les separatives», que ja s’estava pressupostant, que es començaran a fer aquest any i quedarà enllestit en «un parell d’anys». 
La cònsol major va afegir que «si no recordo malament teníem un termini fins a 2020 i aquesta és una de les parts importants que ens quedava per fer [la de les separatives] i encara tenim marge per treballar».
Pel que fa a les canalitzacions dels torrents, Marsol va garantir que aquesta obra finalitza aquesta adequació i que «això millorarà considerablement» la situació a Santa Coloma, va manifestar.
El comú s’ha encarregat de l’embelliment i la il·luminació de les zones i, tal i com va recordar la cònsol major, ara estudiarà la manera d’embellir les parcel·les comunals adjacents. En aquest sentit, la corporació de la capital pretén col·locar un pas de vianants en zones no perilloses per unir els trams de passeig i embellir les parcel·les dels voltants «per donar una imatge agradable», va indicar Marsol.
PUBLICITAT
PUBLICITAT