PUBLICITAT

Escales-Engordany

Un ‘Maribor’ a Andorra?

A menys d’un mes per a la Copa del Món d’esquí alpí, la pregunta és si la pista Àliga aguantarà amb la calor i les pluges que s’esperen

Per R.M.S

L’arribada d’ahir a Maribor, amb els costats i el poble sense neu.
L’arribada d’ahir a Maribor, amb els costats i el poble sense neu. | FAE
Les altes temperatures que està registrant aquest hivern provoca imatges realment curioses com que la cursa de la Copa del Món d’esquí de muntanya de Valtellina Orobie, als Alps italians, on hi eren també els corredors de la Federació Andorrana de Muntanyisme, tingui la sortida i la meta sobre l’herba. Veure els corredors vestits amb la roba d’hivern, esquís a l’esquena i botes als peus, corrent per sobre d’una superfície marró és segurament un dels moments de l’any, com ho va ser que ahir la prova d’eslàlom de la Copa del Món d’esquí alpí que estava prevista a Maribor (Eslovènia), una de les cites amb més renom del calendari i on era l’andorrana Mireia Gutiérrez, hagués de suspendre’s quan havien corregut només 21 esquiadores (la Mimi tenia el dorsal 61) perquè la pista no aguantava. 
 
Vist el panorama, els ulls s’han de posar inevitablement en la pista Àliga de Grandvalira, que els pròxims 27 i 28 de febrer acollirà la Copa del Món femenina de supergegant i combinada alpina. Com està la pista? El que ha passat a Maribor pot passar aquí vist que, en tot cas, l’Àliga a dia d’avui presenta un bon aspecte? Respon el cap de cursa i l’home que més la mima, Jordi Pujol: «En principi ho tenim tot bé, però no és improbable que pugui passar el mateix aquí que a Maribor». Compte, que avisa, perquè la zona està actualment en perfectes condicions, la pista és «al 100% molt bé», afirma Pujol, però «espanta veure el que passa». Segons el cap de cursa, «si continués fent dies com el d’avui (ahir, per al lector) seria molt complicat». «Avui la cursa s’hagués pogut fer», hi afegeix Pujol per enviar el missatge que, si Andorra hagués estat Maribor, la Copa del Món s’hagués finalitzat amb normalitat.
 
L’Àliga ha acollit entrenaments i ha tingut una activitat normal, i només pateix per la zona d’arribada, on Pujol reconeix que «manca neu». De fet, estan a l’espera que arribi la nevada que falta i que, a més, faci fred com per poder fabricar-ne. Pujol creu que «no ha sigut un hivern normal ni controlat», i tot i afirmar que «dies així ja són normals, amb una mica de calor i aigua, aquest any però n’hi ha més del compte».
 
La fabricació de neu depèn del fred, així que Pujol explica que en van poder fer al novembre, una mica al desembre quan la calor va donar una treva, i al gener. Però no és suficient, perquè una pista de Copa del Món necessita ser mimada i mai n’hi ha suficient per passar les màquines. I quina és la previsió de temps per als pròxims dies? De moment, cap canvi almenys fins dijous. A partir d’aquell dia potser torna el fred, i diem potser perquè de segur en previsions meteorològiques a tants dies vista no hi ha res. «Si tot va bé», afirma Pujol, «el 7 i 8 hauria de nevar, però mai se sap». De moment per a avui i demà s’esperen altes temperatures, així que l’equip de Pujol continuarà esperant la nevada i el fred, i quan arribin, treballaran a fons perquè Maribor només sigui un malson en el calendari i no es torni a repetir.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT