PUBLICITAT

EL TARTER

Rescats coordinats

Els Bombers i Grandvalira assagen per si cal actuar a la Copa del Món

Per ESTHER JOVER MARTIN

El Grup de Rescat de Muntanya arriba amb un esquiador ferit al centre mèdic del Tarter, ahir durant el simulacre al sector de Grandvalira.
El Grup de Rescat de Muntanya arriba amb un esquiador ferit al centre mèdic del Tarter, ahir durant el simulacre al sector de Grandvalira. | TONY LARA
«Atenció. Accident a pista. El dorsal 23 ha caigut darrere la xarxa de protecció». Un participant a la Copa del Món d’Esquí Alpí ha patit un accident i està inconscient a la pista de l’Àliga. L’avís arriba al centre mèdic de les pistes del Tarter, i el personal es prepara per actuar. Els bombers del Grup de Rescat de Muntanya (GRM) estan a punt per si el metge de pistes demana l’helicòpter. I així és. Els bombers el traslladaran en helicòpter fins al centre mèdic del Tarter on se l’avaluarà i es decidirà si es trasllada a l’hospital.
 
Però l’accident és un simulacre. El GRM, el SUM i els pisters i personal mèdic del Tarter van assajar ahir dues intervencions a la pista de l’Àliga, en previsió a la celebració de la Copa del Món d’Esquí Alpí, que tindrà lloc a la pista de l’Àliga el 27 i el 28 de febrer. «El tractament és diferent a l’habitual perquè avui ens centrem en un accident en una cursa de velocitat», va especificar ahir el cap de pistes de Grandvalira sector Soldeu-el Tarter, Manel Vidal. «Simulem un accident a la part baixa, en un lloc on l’any passat, durant la Copa d’Europa, vam veure que es produïen accidents, i vam dir que valia la pena organitzar un simulacre perquè si hem d’actuar no ens trobem amb cap error». I els dos tests van ser un èxit.
 
Vidal va preparar dos casos: el primer, un esquiador inconscient, que necessita un respirador durant el seu trasllat; el segon, un fèmur trencat. «El primer cas ha estat més complicat mèdicament, i al segon l’accés era més difícil, estava en una zona molt dreta», va detallar el responsable del GRM, Òscar Santos. El bomber va assegurar que el resultat dels dos simulacres va ser positiu i el temps emprat el correcte, uns 20 minuts per a cada evacuació. «Nosaltres fem els rescats fora pista, i hem hagut d’adaptar-nos a la neu gelada, utilitzar grampons i piolets per no relliscar i fixar bé la llitera», va afegir.
 
Per protocol, si hi ha un accident, el director de cursa ordena un start stop, demana que acudeixen els pisters, que acudeixen al lloc de l’accidentat i fan una primera valoració. Si escau, demanen que baixin més pisters amb l’equip mèdic –metge i infermer–, que va-lora l’estat de l’accidentat i el responsable mèdic decideix si activa l’helicòpter. Si el sol·licita, s’hi desplaça un equip del GRM (normalment format per dos efectius), que immobilitza l’accidentat a la llitera i el trasllada al centre mèdic, o per terra o per aire,  se l’atén i, si cal, es trasllada. 
 
Imprevistos
 
Durant el primer simulacre d’ahir, els equips es van trobar amb un parell d’imprevistos: quan l’helicòpter es dirigia a la pista, baixava un parapentista i el pilot va haver d’esperar que passés per apropar-se a l’Àliga; i a dalt, mentre s’efectuava la maniobra de rescat, el metge de pistes es va trobar malament i va haver de ser traslladat fins a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell. El segon simulacre es va realitzar sense incidents. «Està bé trobar imprevistos!», va assegurar Santos.
 
Amb les proves d’ahir ha quedat demostrat que la coordinació entre bombers i estació és gairebé excel·lent, i només falta polir alguns serrells. «Tothom sap què ha de fer, hem actuat dins dels timings previstos», va garantir el cap de cursa Grandvalira 2016, Jordi Pujol, «però tan de bo no haguem d’activar el protocol durant la celebració de la Copa del Món», va desitjar. Durant la prova hi haurà entre dos i tres helicòpters preparats, a més de tots els equips mèdics, pisters i bombers. 
 
En un simulacre com el d’ahir, l’objectiu és «detectar possibles mancances en el treball compartit: el servei de pistes i la intervenció del GRM per evacuar», va especificar  el director adjunt del Cos de Bombers d’Andorra, Jordi Farré. L’assaig general ha demostrat que està tot controlat. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT