PUBLICITAT

Encamp

Els ramaders d’Envalira s’exposen a multes de fins a 1.200 euros

Els propietaris de vaques hauran de complir amb la normativa per evitar els accidents de trànsit

Per EL PERIÒDIC

Unes vaques transiten pel centre de la carretera general durant una nevada, barrejades entre els vehicles.
Unes vaques transiten pel centre de la carretera general durant una nevada, barrejades entre els vehicles. | TONY LARA
Els ramaders que duguin bestiar a pasturar als entorns del port d’Envalira estaran obligats a tancar amb filferro electrificat les zones de pastura per evitar que el bestiar entri a la carretera i hauran de contractar els serveis d’un vaquer perquè vigili els animals. Són dues de les mesures que van acordar adoptar fa unes setmanes el Comú d’Encamp i el Govern per evitar més accidents amb bestiar al port, i ahir es van veure reflectides en els arrestos de la taba que va realitzat la corporació encampadana. En cas que algun arrendatari no respecti aquestes obligacions podrà ser multat amb entre 600 i 1.200 euros i, si un dels seus animals provoca un accident, haurà de pagar els desperfectes al conductor afectat.
 
Els arrestos de la taba van incorporar noves mesures, fruit de l’acord del Comú d’Encamp amb el Govern per evitar nous accidents al port d’Envalira. A banda de les sancions, la nova normativa també estableix que aquestes tanques de filferro hauran d’estar a cinc metres de la carretera fora de nuclis urbans, i a cinc metres quan estiguin dins d’una població.
 
El cònsol major d’Encamp, Jordi Torres, va destacar que «si la mesura no funciona, d’aquí un any estudiarem si cal fer uns tancats més reforçats». Tot i això, va recordar que un sistema massa rígid podria impedir el pas dels animals salvatges pels seus corredors.
Des de l’oposició, tant liberals com socialdemòcrates van aplaudir les noves mesures. Tot i això, el conseller del PS, Joan Sans, va destacar que caldrà «estar alerta» perquè es compleixin altres punts de l’acord entre el Comú i el Govern, com ara la millora de la senyalització a la carretera que alerti de la possible presència d’animals. Precisament, aquesta mesura es va donar a conèixer aquest dilluns, amb motiu de l’arrendament dels cortons. En total, es va assolir una xifra d’arrendament de 1.830 euros en el conjunt de cortons que han sortit a lloguer per al 2016. En dos casos, però, el del cortó del Pas de la Casa, Costa Rodona i el Bullidor, i el d’Engraït i Montmalús, ja han estat arrendats pel 2016 i també pel 2017.  
 
Estudi per avaluar el personal / La qüestió del personal del Comú es va estudiar. En la roda de premsa posterior, Torres va explicar que es vol encarregar un estudi per determinar si hi ha departaments on fa falta personal. Des de liberals, la consellera Maribel Lafoz va demanar que es vagi més enllà i que s’encarregui un «estudi detallat dels llocs de treball», ja que «des de principi dels anys 2000 no s’han reavaluat, i s’hauria de fer cada cinc o sis anys, ja que aquests evolucionen segons necessitats».
 
Lafoz va destacar que aquesta mesura permetria conèixer si la tasca dels treballadors del Comú s’adequa a les necessitats del seu lloc de treball, i permetria incentivar-los a través de formació o amb la possibilitat «d’evolucionar» cap a altres llocs de feina que els puguin agradar més. Torres no va tancar la porta a que l’estudi que volen encarregar tingui en compte també aquestes opcions.
 
Des del PS, mentrestant, es va tornar a reivindicar «l’estudi que es va comprometre» el mandat anterior, que hauria de clarificar les mancances en matèria de personal del Comú. En tot cas, Sans va insistir que al Comú hi ha «eventualitats molt llargues que caldria regularitzar».
 
El PS també va preguntar per la situació de l’exsecretària d’Estat d’Ocupació, Caty Juan, que abans d’assumir el càrrec –del qual va ser cessada després de la marxa de Rosa Ferrer– era cap del departament de Recursos Humans del Comú. Torres va confirmar que Juan s’ha reincorporat al Comú, ja que tenia una excedència, però que de moment ho ha fet com a tècnica, ja que la categoria de cap l’assumia a través d’un complement de responsabilitat. La possibilitat que recuperi aquest càrrec es decidirà al febrer.
 
La Cabeca, en mans del Govern / Preguntat pels periodistes, Torres va explicar que el projecte d’urbanització a la zona de la Cabeca es troba en mans del Govern. Just fa un any el Comú en va aprovar el projecte urbanístic, i la promotora tenia sis anys per entregar el pla. Ho ha fet en menys d’un any –un fet que fa preveure al Comú que les obres tiraran endavant amb rapidesa– i ara és el Govern qui hi ha de donar-hi el necessari vist-i-plau.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT