PUBLICITAT

Andorra la Vella

El BCA se sumarà a la denúncia de la Lliga pels passaports falsos

Marcus Slaughter i Andy Panko són requerits pel jutge per pendre’ls-hi declaració com a investigats

Per JOAN JOSEP BLASCO

Esmaixada d’Slaughter en un partit de l’Eurolliga amb el Reial Madrid.
Esmaixada d’Slaughter en un partit de l’Eurolliga amb el Reial Madrid. | Euroleague
El terratrèmol pel cas dels passaports falsos de Marcus Slaughter i Andy Panko continua tenint rèpliques. L’ACB decideix personificar-se al procés penal obert als jutjats d’instrucció número 27 de Madrid per les presumptes irregularitats que presenten la documentació dels jugadors, que la temporada passada jugaven al Reial Madrid i el Montakit Fuenlabrada, respectivament. El BC MoraBanc Andorra se sumarà a la denuncia de l’organisme per tal d’aclarir els fets.
 
El cas va començar a investigar-se quan la Federació Espanyola de Bàsquet (FEB) va detectar irregularitats en el passaport dels dos implicats. Són nord-americans, però posseeixen també el de Guinea-Equatorial, un dels països que es troba sota el règim cotonou, que permet als extracomunitaris de 78 estats d’Àfrica, el Carib i del Pacífic jugar a la Unió Europea sense ocupar plaça d’extracomunitari. El cas es va traslladar a la policia, ja que tenien el mateix número de passaport, que va remetre la investigació als jutjats. Es va sol·licitar a l’embaixada del país africà els certificats de nacionalitat, i amb la documentació rebuda es considera que hi ha indicis que els passaports poden ser falsos. Per aquest motiu s’han dictat dues comissions rogatòries a Turquia i França per prendre declaració als investigats, ja que Slaughter es troba actualment jugant al Darussafaka Dogus i Panko a l’Sluc Nancy. Els dos jugadors s’enfronten a un presumpte delicte de falsificació de document públic, que a Espanya es castiga entre sis mesos i dos anys de presó segons el codi penal. A part hi ha les conseqüències esportives que podrien comportar.
 
ACB i Barça reaccionen / L’ACB portarà a terme totes les accions pertinents als jutjats d’instrucció de Madrid en defensa dels interessos de la competició i la pròpia organització. Trasllada els fets al jutge únic de la FEB per a la incoació, si ho veu pertinent, dels expedients disciplinaris que corresponguin. També manifesta el compromís de l’organisme a favor del joc net i els valors de l’esport, i assegura que col·laborarà en tot el que se li demani per aclarir els fets. Francesc Solana, director general del BC MoraBanc Andorra, assegura que «nosaltres ens sumarem amb la denúncia per aquesta irregularitat. El nostre club està dins una Lliga que s’ha posat en un procediment judicial en contra d’aquesta falsificació de documents». L’FC Barcelona ja ha demanat comparèixer com a part perjudicada a la investigació oberta. La temporada passada Slaughter va participar en condició de cotonou a la Lliga Endesa i la Copa del Rei amb el Reial Madrid, competicions que va guanyar i que va tenir als blaugranes com a finalistes. Els blancs podrien arribar a ser desposseïts dels dos títols, que passarien a mans catalanes.
 
Cas Jawai / La campanya passada el MoraBanc es va trobar amb un cas similar amb el fitxatge de l’australià Nathan Jawai, però la situació era diferent perquè el club tenia lliure una plaça d’extracomunitari i no el va afectar. El pivot aussie posseïa el passaport de Guinea-Bissau i no se’l va inscriure en aquesta situació fins que no es va tenir el certificat que demanava l’ACB, que és qui realitza la inscripció a la competició. La FEB s’encarrega de tramitar els trànsfers.
 
Són nombrosos els casos de jugadors extracomunitaris que els darrers anys han recol·lectat nacionalitats de països que en ocasions mai hi havien posat els peus. Per acabar amb aquest mercadeig de passaports es van instaurar noves mesures per tal d’endurir les condicions per a que no es produís una situació tant evident als ulls de tothom. «El que s’ha fet es regula a través del Consejo Superior de Deportes. A part de tenir el passaport et demanen que tinguis família directa en aquell país, o que juguis a la selecció nacional o que hagis jugat en aquella Lliga. Ara sí que et demanen una sèrie de condicionants que et fan tenir aquest passaport amb certa garantia. Que tinguis un passaport d’un lloc on no hagis estat mai entenc que no ha de ser un pas per poder jugar», assenyala Solana.
 
No cometre errades per tenir opcions de guanyar al Palau
 
Diumenge el MoraBanc visita una de les pistes més complicades de la Lliga Endesa, el Palau Blaugrana. Davant tindrà a l’FC Barcelona Lassa. Guanyar a la Ciutat Comtal sempre es presenta difícil, i sobretot si es cometen algunes errades que darrerament es produeixen. Perquè davant hi ha un rival que no perdona.
 
L’esperança de guanyar a un dels favorits al títol mai es perd, sigui a casa o a domicili. «Sempre estem esperant quan serà el dia que podem guanyar a un gran d’aquests. Tenim aquesta esperança sempre que juguem contra un d’ells», exposa Solana. Confia que els jugadors andorrans  juguin «amb la mateixa energia que juguem cada dia a casa nostra. Sempre depens una mica de l’estat del rival, que tinguin un mal dia i que tu puguis estar dins el partit i intentar guanyar». Per a que sigui possible, es fa «minimitzant al màxim els nostres errors. Equips com el Barça et castiguen molt les pilotes perdudes i has de fer un bon partit en tots els sentits. Has de ser sòlid defensivament, has de perdre poques pilotes i estar encertat», i sense donar concessions: «Estàs al partit i en tres minuts d’errors teus et liquiden».
Solana, que considera que tenim «bastantes coses a millorar sobretot en la solidesa defensiva», espera que l’equip mostri el mateix rendiment quan juga a fora que quan ho fa a casa. El Poliesportiu d’Andorra està aportant un plus: «Tenim la sensació que quan juguem a casa tenim dues velocitats més. I això ho fa la gent. L’ambient que estem vivint en els partits de casa ajuda molt i l’equip se sent amb molta confiança quan juga al poliesportiu». En aquesta segona volta de la competició com a local «hem de ser molt sòlids. Aquesta confiança que ara tenim l’hem de portar al màxim a cada partit i intentar competir com cada setmana. Fora tindrem visites molt complicades, com la d’aquesta setmana, i hem d’intentar que l’equip surti ben parat» d’enfrontaments com el de diumenge.
 
Desplaçament amb autobús / Barcelona és un dels desplaçaments més propers de la temporada. Per aquest motiu la Penya Tricolor organitza un autobús per anar a la capital catalana a veure el matx. El preu, en el que està inclòs el viatge i l’entrada al Palau Blaugrana, és de 15 euros per als socis del grup d’animació i de 25 per als que no ho són. La sortida es realitza el mateix diumenge a les 8 del matí.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT