PUBLICITAT

Escales-Engordany

El ‘cas Mercuri’ esquitxa el projecte

La presentació no compta amb presència institucional per la imputació de Soriano en un cas de corrupció

Per L. RAVENTÓS / I. ÁLVAREZ

El president d'Andorra Airlines, Jorge Soriano, ahir moments abans de la presentació.
El president d'Andorra Airlines, Jorge Soriano, ahir moments abans de la presentació. | TONY LARA
El projecte de la companyia Andorra Airlines per operar a l’aeroport d’Andorra-La Seu d’Urgell ha aixecat polèmica. El motiu principal és que el seu president, Jorge Soriano, està imputat en la trama de corrupció del cas Mercuri que va remoure la política municipal de Sabadell. Entre els càrrecs que se l’imputen hi ha el de tràfic d’influències o prevaricació.
 
Tot i que Soriano va assegurar ahir que el fet que sigui investigat no afectarà negativament al projecte, la veritat és que en la presentació que va tenir lloc ahir al Centre de Congressos no hi va haver representació del Govern. Hi estaven convidats el ministre d’Administració Pública, Transport i Telecomunicacions, Jordi Alcobé, i el ministre de Turisme i Comerç, Francesc Camp. Malgrat que el cap de Govern, Toni Martí, va afirmar dilluns que tots dos hi assistirien en caràcter de «convidats», finalment van rebutjar l’oferta. Tampoc hi va concorre cap membre dels grups parlamentaris de l’oposició. 
 
Pel president d’Andorra Airlines, la manca de presència institucional «no té res a veure» amb la seva imputació. De fet, Soriano va subjectar que dilluns –el dia abans de la presentació– va estar parlant amb els dos ministres andorrans. «Hem treballat el projecte de forma conjunta, no és que nosaltres hàgim arribat i hàgim dit on volarem», va exposar. «Ens hem assentat amb el Govern d’Andorra i amb la Generalitat, amb Direcció d’Aeroports», va afegir. Per la qual cosa, va insistir, «el fet que no hagin vingut no ho vinculo amb aquest tema [la seva imputació]».
 
Sí que hi va assistir el gerent d’Andorra Turisme, Betim Budzaku, l’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, el director de Vallnord, Martí Rafel, el president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Xavier Altimir, i el portaveu de la Unió Hotelera, Oscar Julian, entre d’altres. 

El govern no assisteix a l’acte «per precaució»/ El ministre de Turisme i Comerç, Francesc Camp, va admetre ahir en declaracions a EL PERIÒDIC que en un primer moment estava previst que tant ell com el ministre Jordi Alcobé, assistissin a la presentació d’Andorra Airlines però que finalment van rebutjar la invitació en conèixer a través d’aquest rotatiu la imputació del seu president. «Vam decidir no anar-hi per precaució, ja que tot i que no se l’ha declarat culpable de res té encara causes obertes», va expressar. I va afegir que la seva presència a l’acte «es podria interpretar de moltes maneres». Camp també va explicar que «no ens ha semblat gens bé» que durant les converses mantingudes amb el president d’Andorra Airlines el propi Soriano «no ens hagi posat en coneixement de la seva situació». Amb tot, va reconèixer que «hem de prendre nota i ser més malfiats de cara a futurs projectes».

Ld'A celebra el «principi de prudència»/ El secretari general de Liberals d’Andorra, Amadeu Rossell, va apuntar que, un cop havia escoltat les declaracions del ministre Camp on afirmava que no assistirien a la presentació d’Andorra Airlines, «ens sobten les contradiccions entre cap de Govern i ministre». Tot i això, Rossell va celebrar que l’Executiu no estigués representat en l’acte i aplaudia el «principi de prudència» que s’estava mostrant des del Govern, ja que Jorge Soriano «a dia d’avui està imputat». El secretari liberal defensa que «és obvi que és positiu que una companyia operi al país de forma regular i porti turistes, però s’ha de ser «molt curós amb tot el tema d’obertura econòmica i amb precedents que hi han hagut». A més, Rossell té molt clar que l’operativa de l’aeroport està endarrerida per tota la problemàtica de Catalunya i Espanya. «No ens afavoreix gens i ens penalitza la situació» va remarcar. 

El PS assegura que s’ha de ser «molt curós»/ La consellera del Partit Socialdemòcrata, Rosa Gili, va destacar el fet que, finalment, els ministres declinessin l’oferiment per assistir a la presentació d’Andorra Airlines. Gili va subratllar que, com a formació, «respectem la decisió de Govern» i va insistir en no «fer cap més valoració al respecte, més enllà de si han fet bé o no». La consellera va remarcar que «no sé quins problemes exactament hi ha hagut amb aquesta persona [Jorge Soriano] i, per tant, si Govern ha decidit això [no assistir a la presentació de la companyia ] per part nostre no queda més que respectar-ho». Gili va remarcar que «s’ha de ser molt curós en el tema» i no va voler valorar la manca de la llicència d’explotació d’Andorra Airlines en no tenir prou informació al respecte». Tot i això, la consellera té molt clar que s’hauria d’evitar «que Andorra sortís embrutada per qualsevol tema de corrupció».

SDP defensa que és «una qüestió molt delicada»/ El president suplent del Grup Parlamentari Mixt, Víctor Naudi, va afirmar que el descobriment de la implicació en el ‘cas Mercuri’ de Jorge Soriano, president de la companyia aèria, era un altre exemple de la «poca serietat del Govern en aquests casos». Naudi, però, tot i remarcar que «s’ha de ser molt cautelós amb aquestes qüestions» va afegir que «menys mal que a darrera hora van decidir declinar l’oferiment per assistir a la presentació». El conseller d’SDP va accentuar que «en moments com aquest, d’obertura i adaptació al marc fiscal, d’acostament a Europa, hi ha molts temes delicats i el Govern ha malbaratat la seguretat jurídica». Per tot plegat, va apuntar Naudi, «cal ser molt vigilants i els temes d’escàndols, de sospites i de prevaricació o imputacions no ens van gens bé. Hem de ser escrupolosos i seriosos i evitar aquestes errades». 
PUBLICITAT
PUBLICITAT