PUBLICITAT

Canillo

Canillo augmenta la partida d’inversions de 2 a 3,8 milions d’€

La parròquia és la primera que crea un fons per a despeses extraordinàries

Per EL PERIÒDIC

La sessió de Consell de Comú de Canillo, ahir a la tarda.
La sessió de Consell de Comú de Canillo, ahir a la tarda. | ANA / M.T.
El Comú de Canillo ha aprovat un pressupost de 15,5 milions d’euros per a l’exercici 2016, un 40% per sobre del pressupost de l’any passat. La partida que més s’incrementa és la de les inversions, que passa dels dos als 3,8 milions d’euros, un 89% més que el 2015. Com a novetat, en la sessió d’ahir es va acordar que el Comú de Canillo serà l’únic en disposar d’un fons de reserva per a despeses extraordinàries, que enguany es dota amb 350.000 euros i que a final de mandat disposarà de gairebé 1,4 milions.
Quant a la partida d’inversions, els gairebé quatre milions d’euros serviran per realitzar diverses obres, entre les quals destaquen l’embelliment del carrer Gran (377.000 euros), la refecció del sistema de bombeig del clavegueram del Tarter (300.000 euros), la finalització del nou Mirador del Roc del Quer (250.000 euros), la construcció de nous aparcaments a Ransol i al Tarter i l’inici dels estudis per a un aparcament a Soldeu, entre d’altres. 
 
En canvi, les despeses de funcionament «mantenen la contenció dels últims anys», va explicar ahir el cònsol major, Josep Mandicó, segons informa l’ANA. Les despeses només s’han incrementat un 0,7% per la subvenció que s’atorgarà a Ensisa (la societat explotadora de Soldeu-el Tarter) per a la celebració de la Copa del Món. 
 
L’increment del pressupost ha estat possible gràcies a la incorporació, al capítol d’ingressos, d’una partida de quatre milions d’euros (procedents d’un excedent de caixa acumulat en els darrers anys) que es destinarà a amortitzar el deute. Mandicó i el conseller de Finances, Marc Casal, van aclarir que l’operació permetrà fer una aportació anticipada d’una part del deute, que es rebaixa fins als tres milions (un 150% per sota del límit legal), i la cancel·lació de totes les hipoteques dels béns comunals. El deute s’ha renegociat per pagar-lo en 12 anys.
 
La reestructuració del deute també permet, per primera vegada, complir amb el límit de càrrega financera, que estableix que les despeses financeres no superin el 20% dels ingressos. En canvi, els ingressos que preveu recaptar el comú es mantenen en la mateixa línia dels anys anteriors, amb un petit augment de 400.000 euros.
 
D’altra banda, durant la sessió de Consell de Comú d’ahir també es va aprovar el pressupost del Palau de Gel, que se situa en 1,4 milions d’euros, tant de despeses com d’ingressos. El pressupost és un 16% inferior al de l’any passat, ja que durant el 2015 es va fer una important inversió per renovar el sistema de fred de la pista de gel. 
 
El responsable del Palau de Gel, Francesc Oriol, va puntualitzar que es manté la tendència de contenció gràcies a l’absència d’inversions importants com les que es van fer l’any passat. Oriol va afegir que la despesa de personal s’incrementa un 3% per fer front a l’augment d’afluència, que s’ha previst una nova partida per potenciar les activitats lúdiques a la pista de gel, i que el que sí que s’incrementa són les despeses financeres, en un 25%, per fer front al pagament de les obres. Pel que fa als ingressos, 700.000 euros són aportats pel Comú, mentre que per la resta, es preveu que la facturació s’incrementi un 5%, tenint en compte els bons resultats amb què s’ha començat l’any. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT