PUBLICITAT

Andorra La Vella

Els comuns han de canviar la Llei de finances per poder crear l’Orcand

Les modificacions endarrereixen el calendari i fan replantejar algunes de les premisses ja consensuades

Per ESTEFANIA GRACIA

Els comuns han de canviar la Llei de finances per poder crear l’Orcand #Andorra #Ordenament #Tributs
Els comuns han de canviar la Llei de finances per poder crear l’Orcand #Andorra #Ordenament #Tributs | ANA / C. G.
La construcció de l’Organisme de Recaptació Comunal (Orcand) –que ha de servir per gestionar de manera mancomunada tots els expedients i tributs– s’endarrereix «uns mesos més», segons va confirmar la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol. 
Aquest endarreriment ve degut a la necessitat de modificar la Llei de finances comunals per tal de dotar l’Orcand d’un «suport legal» i preveure que aquest «estigui ben emparat pel marc legislatiu que tenim». Així mateix, les premisses que s’havien previst –com el funcionament de l’òrgan primerament de forma virtual o la seva posterior construcció– queden obsoletes, ja que s’haurà d’estudiar de nou el calendari i adaptar noves mesures per a aquest. 
 
Els set capdavanters dels comuns es van reunir ahir a la capital per rebre l’informe –demanat fa uns mesos pels mateixos mandataris– sobre aspectes derivats de la Llei de bases de l’Ordenament Tributari encomanat al catedràtic de Dret Financer i Tributari de la Universitat de Barcelona, Luis Manel Alonso. Arrel d’aquest estudi, els cònsols han vist la necessitat de modificar la llei «per si finalment s’acaba creant aquest ens de captació tributària mancomunat», va remarcar Marsol.
 
Aquesta trobada ha estat un primer pas, però la cònsol major de la capital va puntualitzar que durant la propera reunió de cònsols, el 16 de febrer, «acabarem de prendre decisions al respecte i veurem com procedim a fer les modificacions». 
Tot i això, Marsol va remarcar que els comuns ja estaven treballant en aquest sentit, «però és cert que ens hem incorporat comuns diferents i necessitem el nostre temps de reflexió, però el treball de la reunió de cònsols continua en aquesta línia». «Ha estat un pas més per veure quines modificacions legals són necessàries perquè es pugui tirar endavant la creació d’aquest òrgan que permetrà als comuns facilitar i agilitzar els tràmits». 
 
Canvis de calendari / En un principi, i segons els cònsols de l’anterior mandat, l’Orcand havia d’estar en funcionament aquest mateix estiu, però Marsol ja va destacar que seguir aquest calendari no seria possible, «tots sabem que les modificacions legislatives tenen un període necessari, i per tant, el procés s’allargarà». De totes maneres, «estem segurs que estarà finalitzat durant aquest any», i és que la llei planteja que l’òrgan ha d’estar operatiu el 2017. 
 
A més, Marsol va destacar que per ara s’ha demanat un pressupost, «i a la propera reunió de cònsols, s’analitzarà i es marcarà un calendari per redactar la Proposició de Llei, després s’haurà de parlar amb el Govern i s’haurà d’entrar a tràmit».  Per tant, «parlarem amb l’Executiu perquè és una cosa que hem de dur en conjunt, però és una llei de finances comunals que només afecta als comuns». 
 
Treballant per separat / Tot i el contratemps que suposa aquesta ampliació de calendari, Marsol també va puntualitzar que cada comú «tenim la nostra potestat, perquè la Llei de bases de l’ordenament tributari ens dóna les competències i les facultats –que també ens dóna la Llei qualificada de competències i fins i tot la de constitució–».
 
«Per tant, ja tenim una sèrie de competències reconegudes, aquí no hi ha cap dubte, ara la qüestió és posar en funcionament de manera mancomunada aquest sistema, i per això s’haurà de modificar la llei». 
Per ara, segons Marsol, tots els interventors estan treballant per unificar processos i programes «als efectes que des del nostre comú –mentre no tenim l’organisme mancomunat– puguem començar a treballar, això està fet i s’està començant a avançar». «Sembla que ben aviat podrem començar en aquest sentit, s’ha parlat amb els bancs, hi estem força d’acord, i tot això ja està avançat». 
 
Així mateix, la cònsol major d’Andorra la Vella va destacar que la Llei de bases ja els dóna potestat per poder «executar» els expedients de la Batllia (35.199), tot i que encara estan a l’espera de rebre’ls. «Però suposo que els tindrem aviat, de totes maneres, ja sabem el que ens retornaran i llavors ho analitzarem». Així, a partir d’ara seran els comuns els que treballaran aquests expedients, però de manera individual fins que no es construeixi l’òrgan. 
 
«Treballarem amb els mateixos processos i programes per facilitar a tots aquesta tasca i aquesta unificació posterior», va afirmar Marsol. Per tant, les facturacions noves que vagin sortint «o els retorns que tinguem de l’any passat ara els hem de començar a adaptar d’acord amb aquest nou sistema».
 
Marsol creu que aquesta unificació «permetrà una execució directa dels comuns, però la creació de l’òrgan facilitarà la gestió d’aquests tributs». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT