La Creusaz

Areny i Joan Albós compleixen amb el percentatge a la individual d'Alpiniski en la Copa del Món i Europeu

Acaben 40è i 43è, respectivament, i a menys d’un 15% de temps del guanyador, l’italià Boscacci

El grup capdavanter de la cursa sènior masculina enfila muntanya amunt, ahir en la cursa individual d'Alpiniski a La Creusaz. | ISMF
La Federació Internacional d’Esquí de Muntanya (ISMF, en anglès) ha escollit Alpiniski perquè sigui la tercera cita de la Copa del Món del 2016 després de la Fontblanca i Valtellina Orobie, però també el Campionat d’Europa. Dues competicions de màxim nivell en una que ahir no ha anat gens malament a la selecció nacional en una cursa individual amb un guanyador no esperat.

Kilian Jornet no va guanyar als Alps suïssos, que almenys a la zona de La Creusaz tenia bona neu i, pel que s’està veient aquesta temporada a tot arreu, en quantitat. Aquesta és la gran notícia. Va ser l’italià Michele Boscacci qui va posar fi a l’hegemonia del català, qui ja havia fet doblet a Andorra (individual i vertical) i també havia vençut a Itàlia en aquella cursa polèmica a la qual va arribar a la meta de la mà del gran triomfador d’ahir però el màxim ens internacional no va concedir l’empat i va decidir donar-li la victòria per centèsimes.

Ahir es va fer justícia. Eren gairebé 13 quilòmetres de recorregut i 1.620 metres de desnivell. Es va formar un grup de sis corredors al capdavant i Boscacci va esperar el seu moment per escapar-se i arribar abans que ningú a la meta. Jornet no va poder seguir el ritme i va arribar a gairebé mig minut. L’emoció va pertocar a la lluita pel tercer calaix del podi i també per al triomf en espoir, i que va guanyar Anton Palzer després d’un esprint d’infart amb el francès Remi Bonnet.

Xavier Areny i Joan Albós van complir amb els seus percentatges de temps respecte del primer classificat, els que exigeix el seleccionador, Marc Pimienta, i que han d’estar per sota del 15%. Areny va ser el 40è i Albós el 43è, separats per poc més d’un minut. «El que més em satisfà és que tots dos estan molt bé però aniran a més i podran fer-ho millor», va indicar Pimienta.

Jordi Solé va obtenir una insatisfactòria 56a plaça en patir una caiguda a la complicada segona baixada, que es va cobrar altres víctimes com Mireia Miró o Emilie Forsberg, que van haver de retirar-se.

En noies, començar a revifar la francesa Laetitia Roux, qui a Andorra havia estat molt per sota del seu nivell, i va guanyar amb solvència, amb un avantatge de gairebé dos minuts i mig sobre la suïssa Fiechter Jennifer, mentre que Inka Bellés va ser la 24a i la setena millor espoir, tot i que molt lluny de la primera de la seva categoria, la italiana Alba de Silvestro. «12 minuts més que la primera són molts per a ella», va valorar Pimienta. «No està contenta amb el resultat, no ha fet una bona cursa».

En la categoria júnior, els represetants tricolors també van tenir una actuació discreta. Els corredors de la Federació Andorrana de Muntanyisme (FAM), Marc Font i Sergi Casabella, van ser el 16è i el 17è respectivament, a més d’un quart d’hora del vencedor, l’italià Davide Magnini, i molt més lluny va acabar Martí Torregrosa, del Soldeu Esquí Club, amb un 21è lloc a més de 24 minuts. «Hem d’apropar-nos més als primers, tot i que en aquesta categoria l’edat influeix. Per exemple, Font té dos anys més que Casabella».
El cadet del Pas de la Casa Grau Roig Diego Cancelos també va acabar lluny del guanyador, el suís Florian Ulrich, tot i que per a ell era la primera experiència en Copa del Món i Pimienta no va donar importància al resultat: «L’important és que s’acostumi a les competicions internacionals».

La cursa vertical i l’esprint durant el cap de setmana

El cap de setmana continua a Alpiniski amb la cursa vertical d’avui i l’esprint de demà. A les baixes de David Albós i Jaume Planella, que s’han quedat a Andorra per lesió, s’afegeix el dubte de Jordi Solé per la caiguda d’ahir.

La cursa vertical entre La Creusaz i les Marecottes té 3km. de distància amb un desnivell positiu de 668 metres.

L'esprint compta amb un circuit circular. El primer tram és de 30 a 60 metres d’elevació en uns de 200 metres, el segon d’uns 25 metres a peu i l’últim tram de pujada, de 30 metres per a sènior i espoir masculí, i de 10 per a sènior i espoir femení. Després baixada fins a la meta d’uns 250 metres.