PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els 1.418 suports a Joan Pau Miquel

La plataforma Change.org recull signatures per la llibertat immediata de l’exconseller delegat

Per Iván Álvarez

L’exconseller delegat de BPA, Joan Pau Miquel, en una presentació de l’any 2014.
L’exconseller delegat de BPA, Joan Pau Miquel, en una presentació de l’any 2014. | TONY LARA
A finals del passat mes de desembre, un grup de persones van encetar una demanda formal, a través de la plataforma change.org, per demanar la llibertat de Joan Pau Miquel, l’exconseller delegat de BPA. En menys de dos mesos, el document ja ha recollit 1.418 signatures de suport i, per tant, frega ja les 1.500 mostres de suport cap a l’únic detingut per blanqueig de capitals arran de la intervenció de l’entitat bancària el 10 de març.
Segons s’exposa en la plataforma, aquesta iniciativa ciutadana es va crear amb la «causa d’aconseguir que s’aturi la injustícia de mantenir una persona privada de llibertat en base a arguments que no se sostenen i que no s’ajusten a una aplicació equànime de la justícia». 
Entre tots els firmants i les mostres de suport, es contemplen la  de familiars directes, la dels germans Cierco i la de multitud d’extreballadors de BPA que defensen des del primer dia que les raons per les quals va ser empresonat Miquel són del tot injustificades i que la presó preventiva que s’allarga més de nou mesos –com és el cas de l’exconseller delegat– atempta contra els drets humans.
En aquest sentit, en la plataforma s’ha inclòs un link d’una informació d’EL PERIÒDIC que recull la recomanació del raonador del ciutadà, Josep Rodríguez, de reduir el temps dels casos de presó preventiva.
A més, els impulsors d’aquest demanda expliquen que «al llarg d’aquests nou mesos s’han gastat desenes de milions d’euros i milers d’hores d’auditoria de centenars d’auditors externs, que han escodrinyat de dalt a baix l’entitat BPA sense trobar res més que fets que ja estaven judicialitzats als tribunals competents i suposades activitats bancàries fraudulentes que eren pràctica general de tots els bancs andorrans i que són habituals segons documents oficials de la pròpia Uifand».
Principalment, les firmes de suport són del Principat, tot i que també n’hi ha d’Espanya i de ciutadans anònims. La majoria clamen pel fet de no haver respectat la presumpció d’innocència i de mantenir la presó preventiva quan no hi ha risc de fugida. 
Altres signants, per exemple, proclamen el «dret de llibertat», denuncien la «injustícia andorrana» i alguns parlen d’«enorme barbaritat» el fet de tenir Miquel empresonat i que tot respon a una «estratègia justificativa de les errades i males accions fetes i permeses pel Govern». 
Aquesta petició de llibertat immediata  va dirigida especialment a la batlle instructora del cas, Canòlic Mingorance, però també als membres del Tribunal de Corts, al Consell Superior de la Justícia; al Ministeri de Justícia i, més concretament, al ministre Xavier Espot i al mateix raonador del ciutadà, Josep Rodríguez.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT