PUBLICITAT

Encamp / Sant Julià de Lòria

L’actualitat del país a judici

Els sous dels cònsols, el ‘cas BPA’ i Rosa Ferrer protagonitzen l’acte dels contrabandistes

Per EL PERIÒDIC

Un moment de la representació del judici dels contrabandistes, ahir.
Un moment de la representació del judici dels contrabandistes, ahir. | ANA / G.LL.T.
Un grup de suposats contrabandistes enxampats a la muntanya i custodiats per les forces de l’ordre van interrompre ahir prop de les quatre de la tarda la plaça dels Arínsols d’Encamp. Així començava, com és tradició, una nova edició del judici dels contrabandistes, un dels actes més destacats del Carnaval de la parròquia i del Principat que va aplegar centenars de persones. 
 
En aquesta ocasió tampoc hi van haver sorpreses i els contrabandistes encampadans van ser finalment absolts, després que l’advocat dels pobres els defensés davant dels jutges. Aquest any, el defensor es deia Jacques Bartumeu, i es va autopresentar com «l’advocat dels banquers expropiats», un fet que va fer  esclatar de riure al nombrós grup de persones que s’aplegava a la plaça per gaudir de l’espectacle tot i les baixes temperatures pròpies d’aquestes dates. 
 
Com era d’esperar, la tretzena paga aprovada per la majoria comunal de la parròquia, la destitució de Lluís Burgués al capdavant del SAAS i la contractació i el sou de Josep Maria Piqué van ser els temes protagonistes que van aclaparar en aquesta edició els guions durant el judici. Tampoc hi van faltar diàlegs sobre l’afer BPA o la sortida de Rosa Ferrer del Govern. Temes, com no podia ser d’una altra manera, molt lligats a l’actualitat amb bromes i referències que no van deixar a cap personatge rellevant en el dia a dia andorrà sense un comentari. 
 
Després d’escoltar a l’advocat i al portaveu dels contrabandistes, finalment el jutge va decidir deixar-los en llibertat, amb l’obligació, això sí, de «pagar un sopar en una fonda de bon preu». 
 
La celebració va finalitzar amb una botifarrada popular, a l’espera que arribi un altre dels actes més tradicionals del Carnaval encampadà, la tradicional representació del Ball de l’óssa, que se celebra aquesta tarda a les quatre de la tarda a l’aparcament del Prat de l’Areny. 
 
La rua de Sant Julià
 
Un total de sis comparses i quatre carrosses van omplir ahir al vespre de música i colors els carrers de Sant Julià de Lòria en la tradicional rua de Carnaval. El conseller de Cultura lauredià, Josep Roig, va destacar que el nombre de participants en aquesta ocasió va ser superior al de l’any passat i que la voluntat des del comú és que aquesta xifra es vagi ampliant i hi participi cada vegada més gent.
 
Prop d’unes 400 persones no es van voler perdre la cercavila i es van concentrar als carrers de la parròquia observant les temàtiques i disfresses que vestien la festivitat. N’hi havien per tots els gustos: des dels Minions fins a dracs, disco girls, una escola bressol fins a protagonistes de la pel·lícula d’Star Wars. La comitiva l’ha van tancar els tradicionals bruixots, dimonis, ninotaires, la Bruixa Tecla i els porrers de la parròquia.
 
Després de la cercavila, que va donar el tret de sortida a l’avinguda Francesc Cairat i va finalitzar a l’envelat de la plaça de la Germandat, tothom va poder gaudir d’una botifarrada popular. El conseller de cultura va explicar que la previsió era repartir al voltant de 800 racions de botifarra. 
 
Com a novetat en aquesta edició, posteriorment va tenir lloc el ball de Carnaval a càrrec de l’Esbart Laurèdia i aquest va donar pas al ball de les disfresses amb l’orquestra Cimarron. Abans d’acabar es van repartir els premis a la millor comparsa i a la millor carrossa. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT