Bellés culmina un gran cap de setmana amb una plata en l'esprint

Gran jornada final per a la FAM a l’Europeu d'Alpiniski

Inka Bellés, durant la cursa vertical a la Font Blanca, al gener.
Inka Bellés, durant la cursa vertical a la Font Blanca, al gener. | TONY LARA
Divendres, Inka Bellés estava trista perquè no li va ser suficient la setena plaça espoir en la cursa individual a més de 12 minuts de la guanyadora, la italiana Alba de Silvestro. Dissabte, la representant femenina de la Federació Andorrana de Muntanyisme (FAM) a la cita de Copa del Món i Europeu alhora, a Alpiniski, va decidir descansar enlloc de córrer la cursa vertical i ahir, en l’esprint, va rubricar un bon cap de setmana de tot l’equip.

Bellés sabia que estava fresca, que el recorregut li anava con anell al dit i ho va aprofitar per aconseguir una molt meritòria novena posició que significava també la segona en la categoria espoir. Un segon podi que li va saber a glòria en una competició novedosa dins el circuit que consisteix en disputar una ronda classificatòria, quarts, semifinals i final. L’andorrana es va quedar la penúltima cita, com també l’austríaca Johanna Erhart, però com el seu temps  era dos segons més ràpid es va quedar amb la plata. L’or va ser per a la suïssa Marianne Fatton, que sí va accedir a la final, la que a nivell absolut va guanyar la francesa Laetitia Roux.

Així que després d’un dia rodó, Bellés no va dubtar a reconèixer: «Sabia que estava bé després de tenir un dia de descans però divendres m’havia anat malament, no m’acabava de trobar còmoda, i això em feia dubtar. Al final he fet una bona actuació tot i que no estic acostumada a aquesta disciplina però aquest resultat no l’esperava».

En la categoria masculina no tant, però també va anar força bé. No hi era Kilian Jornet i el més ràpid va ser l’italià Robert Antonioli, seguit pels suïssos Iwan Arnold i Martin Anthamatten i l’únic representant andorrà, Xavier Areny, va complir amb l’objectiu i va acabar el 24è. «En aquesta prova la diferència de percentatges no és important perquè és una carrera curta i explosiva, amb eliminatòries en què té més importància el factor mental, l’estratègia i el no cometre errades. Demanàvem que fes un top-25. Molt bé», va assegurar el seleccionador, Marc Pimienta.

També van prendre part en la cursa júnior Sergi Casabella amb un 14è lloc, Marc Font amb un 15è i Martí Torregrossa amb un 22è. «El balanç és prometedor, sobretot Casabella, que és de primer any en aquesta categoria i va acabar el primer de la seva edat. És motivant i crec que s’ha d’apostar per ell», va lloar-lo Pimienta, qui també va tenir bones paraules per al cadet Diego Cancelos: «Era la seva primera experiència en Copa del Món i va patir molt en la cursa individual. Me n’alegro per ell, que s’ha tret l’espina que tenia clavada amb el 16è lloc en l’esprint».

DISSABTE SATISFACTORI / La cursa vertical de dissabte, amb uns 600 metres de desnivell, estava marcada per tornar al format antic de competició, en el qual les sortides són un per un i per tant, l’estratègia i la gestió de la carrera varien. «Tothom va a fons perquè no hi ha referències», va exposar Pimienta. Com no, el guanyador va ser Kilian Jornet, a qui divendres se li havia escapat el triomf, amb mig minut d’avantatge sobre el corredor local Rémi Bonnet, que va superar en un esprint final a la promesa emergent d’Alemanya Anton Palzer.
D’andorrans hi havien Joan Albós, que va acabar el 35è, i Jordi Solé, tres posicions més tard. En temps, la diferència entre els dos va ser de mig minut. «Albós ha acabat a un 14,5% del primer i Solé a un 15%. No estan dins dels criteris, fixats en un 10%, però és que Itàlia, Espanya, Suïssa o França portaven deu corredors cada país i en una carrera de tant nivell , crec que és per estar satisfet de l’actuació dels dos», va justificar el seleccionador.

VUITÈ LLOC PER PAÏSOS / Andorra va aconseguir la vuitena posició per països amb 190 punts en un esport cada vegada més professionalitzat que inevitablement fa que cada dia sigui més difícil igualar el millor resultat en un Europeu, el cinquè lloc. Per davant queden països com –en ordre de pitjor a millor classificat– Alemanya, Rússia, Àustria, Espanya, Itàlia, França i Suïssa, la campiona amb 4 ors, 5 plates, 3 bronzes i 1.043 punts.
La classificació per països, però, ha deixat de ser significatiu per a la FAM: «Ja no és el nostre objectiu. Ara mirem els resultats individuals, que ens permeten valorar més com evolucionem», va argumentar un Pimienta que tampoc ha pogut comptar amb tres peces importants com Jaume Planella, David Albós i Maria Fargues, tots tres per lesió.