PUBLICITAT

Escales-Engordany

El ‘Gall’, el símbol nacional de França que rebrà la caravana del Tour

L’escultura de dEmo s’ha instal·lat a la nova rotonda de l’Obac

Per E.J.M.

El ‘Gall’ de l’escultor dEmo, instal·lat ja a la nova rotonda de la carretera de l’Obac.
El ‘Gall’ de l’escultor dEmo, instal·lat ja a la nova rotonda de la carretera de l’Obac. | TONY LARA
Què va ser abans: l’ou o la gallina? Si ens guiem per la col·locació de l’ou de la rotonda del Quilòmetre 0 amb el gall instal·lat ahir a la nova rotonda de la carretera de l’Obac (a l’encreuament amb el carrer Ciutat de Sabadell), l’ou va ser primer, tot i que un gall no en pon... Consideracions filosòfiques a part, el Comú d’Escaldes-Engodany va instal·lar ahir al migdia l’escultura Gall, de l’artista dEmo, una peça que ha format part de la primera Biennal Andorra Land Art. Gall estava ubicada als jardins de l’era de Casa Rossell, a Ordino.
 
El cònsol menor escaldenc, Marc Calvet, va explicar ahir que col·locar l’escultura del gall és una acció que va lligada a l’arribada del Tour de França, al mes de juliol. Calvet va recordar que Escaldes-Engordany serà punt de partida d’una de les etapes del Tour, el 12 de juliol, i per es vol promocionar la cita ciclista. La difusió de l’esdeveniment esportiu es farà també de manera conjunta amb Ordino, que serà punt d’arribada de la prova ciclista. 
 
Calvet va aclarir que s’ha escollit l’obra Gall com a símbol del Tour de França perquè el gall és el símbol nacional francès i, a més, perquè l’escultura és de color groc, com el mallot del líder de la prova ciclista.
 
L’escultura Gall ha estat cedida per l’artista i Calvet va destacar que s’avaluarà «quin impacte té» per comprovar si ha de continuar  a la rotonda més enllà del Tour de França o si en el punt rodó s’instal·len elements de diferents temàtiques, tenint en compte que és un punt important d’entrada de trànsit a la parròquia, segons informa l’ANA. 
 
Gall és una escultura de dos metres d’altura, feta en fibra de vidre i resines, que representa un gall daurat, animal que  tradicionalment ha estat el símbol del valor i de la resistència davant l’adversitat. La samarreta de la selecció francesa de futbol porta un gall des de fa més d’un segle. De fet, el gall és herència de quan França era la Gàl·lia, en un joc de paraules (le coq gaulois). «Gall» significa «fe» i «llum» i el cant del gall a l’alba representa el triomf sobre la foscor i el mal.
 
La col·locació del gran gall a la rotonda de l’Obac no és l’única acció prevista relacionada amb l’arribada del Tour de França. Calvet va avançar que el comú ja ha contactat amb Caldea perquè prepari algun esdeveniment i també s’ha pensat organitzar alguna acció a les parades d’autobusos. 
 
VANDALISME / La parròquia d’Escaldes-Engordany té dos obres més de dEmo, els dos óssos que hi havia al Prat del Roure i que han hagut de ser retirats i reparats després d’un acte de vandalisme que els va malmetre. Calvet va dir que s’està valorant si les dues obres es tornaran a instal·lar al mateix lloc o se’ls buscarà una altra ubicació.
 
El cònsol menor també va argumentar que ara que un tram de l’avinguda de  Carlemany és per a vianants (Vivand) s’estudiarà si s’hi poden anar instal·lant escultures de manera periòdica al carrer, tot i que va puntualitzar que caldrà valorar quins són «els costos i l’interès» que puguin tenir. Amb accions com aquesta, el comú es vol portar de nou l’escultura al carrer. 
 
Durant l’estiu del 2013, Vivand va acollir sis escultures de temàtica musical, obra de l’artista Àngel Calvente. Les escultures també van patir el vandalisme d’alguns desaprensius.
 
Els porcs del projecte Lalín Pork Art, tampoc van superar la prova del carrer. L’estiu del 2010 es van col·locar, al llarg de l’avinguda Carlemany, 26 marrans de mida quasi natural de diversos autors. Les obres van patir diversos atacs.
 
 La Biennal Andorra Land Art també va patir un atac: el llençol blanc de Miquel Mercè al Carroi va ser mutilat. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT