PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El sector immobiliari reconeix la manca de mercat de lloguer

Els preus d’arrendament s’han estabilitzat i l’augment de la demanda ha de conviure amb la poca oferta

Per Iván Álvarez

Vista aèria d’Andorra la Vella, un dels punts amb més demanda i menys oferta de pisos de lloguer.
Vista aèria d’Andorra la Vella, un dels punts amb més demanda i menys oferta de pisos de lloguer. | Tony Lara
Cada cop entranya més dificultat aconseguir trobar pisos de lloguer, sobretot, a les parròquies centrals. Aquesta és una afirmació amb la que molts inquilins potencials han de conviure i que responsables del sector immobiliari del Principat accepten i reconeixen.
La gran mancança, coincideixen els responsables de les immobiliàries consultades, és el mercat de lloguer. L’oferta es va esvaint i cal reactivar-la i renovar-la. «Andorra la Vella, sobretot, té molts edificis que caldria renovar», apunta Josep María Camps -responsable des de fa gairebé 30 anys de la immobiliària Fercamp- i «els pisos destinats a lloguer, els antics», remarca un altre agent. En aquest sentit, Camps va especificar que, actualment, el que busca el client és «un producte de qualitat i gran», sobretot a Andorra la Vella i Escaldes-Engordany». Un altre treballador immobiliari afegeix que «això ho demana molt gent que es ve a instal·lar al país per inversió estrangera o per residència».
«On es troba més volum de pisos disponibles per llogar és a la Massana, Arinsal i Ordino», assenyala Camp. Tot i això, en aquestes zones, també hi ha problemes per trobar un pis perquè «l’ha demanda ha crescut molt i no hi ha un mercat disponible de pisos». En aquest sentit, coincideixen en afirmar que l’alta demanda respon a l’augment de nous llocs de treball més especialitzats. Camps argumenta la dificultat de trobar pisos de lloguer al centre i indica que «és allà on es concentra l’activitat» i que «molta gent va marxar a parròquies altes quan hi ha haver un augment de preu». Ara, amb la davallada de preus degut a la crisis, «molta gent ha tornat a les parròquies centrals i, clar, aquests pisos potencials ja estan ocupats», afegeix. Un altre treballador immobiliari insisteix en què «la clau de tot és que ha crescut la demanda per tota la gent que ha vingut de fora, ja sigui per la inversió estrangera, per nova residència o per nous llocs de treball». «Abans sobraven pisos i ara la gent s’ha de conformar amb el que troben», sentencia Camps.
 
Preus estables/ D’un temps ençà, el preu del l’habitatge de lloguer s’ha estabilitzat i semblen que comencen a remuntar tot i que encara d’una manera bastant tèbia en relació als bons temps de bonança econòmica. Camps assegura que «els preus s’han estancat i no han pujat, excepte alguns casos del centre d’Andorra on els propietaris han reformat el pis i han decidit aplicar un augment al lloguer».La forquilla dels arrendaments es mouen «entre 500 i 800 euros», tot i que, evidentment el preu depèn d’altres factors, com la quantitat de metres i habitacions. Això sí, indica un dels agents, «si anem a buscar un producte nou i de més qualitat ens anem a 1.100 euros mensuals i depenent de la zona».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT