PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Un rebost com a habitació

Si el pis s’anuncia com «d’origen» és que té molts anys i que no s’ha fet quasi cap reforma de millora

Per JOAN RAMON BAIGES

Reflex d’un edifici a Escaldes-Engordany
Reflex d’un edifici a Escaldes-Engordany | Tony Lara
Qui pensi que hi ha una gran oferta de pisos de lloguer va enganyat. Ni de bon tros. Pisos buits sí, al mercat, no. Trobar-ne un que s’adapti a unes necessitats concretes, diguem-ne que admetin animals, tres habitacions, pàrquing i que es pugui anar a comprar el pa a peu, es pot convertir en tota una odissea.  Si el volem al centre d’Andorra la Vella o d’Escaldes-Engordany  a un preu raonable, llavors cal un miracle.
Un pis estàndard per a una família –que té un gos– amb dos fills i un cotxe necessita un mínim de tres habitacions, dos banys  i un aparcament. Si es descarten habitatges sense aparcament, que no admeten animals, d’un bany i amb menys de tres habitacions, aquesta família ho tindrà difícil. Que ningú esperi trobar cap ganga. No n’hi ha. Quan s’oferta un habitatge amb un pis molt econòmic s’ha de desconfiar perquè alguna pega s’hi trobarà:  una columna que parteix el menjador; un quart sense ascensor o en els millors dels casos un àtic amb sostre inclinat que redueix la superfície útil a la meitat, perquè n’hi ha algunes golfes reformades en lloguer per viure-hi.
Quan la qualitat és mínima i l’immoble es troba molt poc cuidat, les immobiliàries l’ofereix amb l’eufemisme de «pis d’origen». És a dir, que es troba igual que quan va ser construït però no s’hi ha fet cap reforma i més val entrar a veure’l mentalitzat. Hi ha propietaris que intenten donar gat per llebre. A la zona de la plaça de les Arcades hi ha un pis de lloguer de quatre habitacions, segons l’anunci. Una d’elles és en realitat un rebost: s’hi accedeix per la cuina i la seva mida correspon a aquest ús, però el propietari no vol discussió: són quatre habitacions.
Sant Julià de Lòria és la parròquia amb una gran varietat de pisos de lloguer, i curiosament el carrer de les Escoles reuneix una gran quantitat de pisos. En aquesta zona hi ha tres o quatre edificis només de lloguer, i els pisos es poden ocupar amb mobles si es paga un suplement de 50 euros.
Què Andorra sigui un dels països més motoritzats del món no és suficient perquè la majoria de pisos es lloguin sense pàrquing. Qui el vulgui l’ha de pagar a part. Si l’edifici en té, o bé ens haurem de conformar amb un pàrquing proper o pagar per deixar el cotxe en un descampat tancat.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT