PUBLICITAT

Escales-Engordany

Pujol manté la versió de l’herència i nega ser un polític corrupte

L’expresident de Catalunya es desvincula dels negocis dels seus fills

Per EL PERIÒDIC

L’expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, i la seva dona, Marta Ferrusola, de camí a l’Audiència Nacional, ahir.
L’expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, i la seva dona, Marta Ferrusola, de camí a l’Audiència Nacional, ahir. | AFP / Javier Soriano
L’expresident de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol, va insistir ahir durant la seva declaració davant el jutge de l’Audiència Nacional, José de la Mata, que els diners que tenia dipositats al Principat eren fruit de l’herència que el seu pare, Florenci, va deixar a la seva dona i als seus fills, i va negar ser un polític corrupte. Així mateix, es va desvincular dels negocis del seu primogènit i la resta de germans. 
 
Fonts de la defensa van explicar que l’expresident de la Generalitat va reiterar punt per punt la declaració que va fer a Barcelona i va assegurar que ell no ha fet cap gestió vinculada als comptes o negocis dels seus fills, ni tampoc operacions. Pujol va subjectar que si el seu nom apareix en un manuscrit on defensa la seva titularitat sobre el compte a Andorra del seu primogènit és perquè va pretendre d’aquesta manera ajudar a la reconciliació de Jordi Pujol Ferrusola i la seva exdona, Mercè Gironés (també imputada). 
Aquest compte és una de les peces clau de la declaració i de la tesi de la Fiscalia. Va registrar cinc operacions entre l’any 2000 i el 2010, quan els Pujol van retirar 1.145.000 euros i va quedar amb saldo negatiu. A la interlocutòria de la seva citació que va emetre el 30 de desembre del 2015, el jutge afirmava que l’expresident de la Generalitat era el «beneficiari real» d’aquest compte a Andorra amb diners d’origen desconegut i «no consta» que la quantitat que contenia «es justifiqui amb els ingressos ordinaris que hagués pogut obtenir per raó del càrrec públic que va ostentar durant 23 anys». 
 
Les mateixes fonts van exposar que el jutge no va formular cap pregunta vinculada a suposades comissions il·legals, ni al 3%, ni a l’adjudicació d’obra pública a Catalunya, fet que segons la defensa indica que la tesi no té prou força com per sostenir una acusació d’aquest tipus. 
 
Els fiscals Fernando Bermejo i Belén Suárez van preguntar a Jordi Pujol si els diners del llegat del seu pare procedien en realitat d’una donació de 200 milions de pessetes que va fer d’accions de Banca Catalana a una fundació –operació que la Fiscalia considera sospitosa– i ell va respondre que «no». 
 
«Rotundament no» va ser una altra de les seves respostes quan els fiscals li van preguntar si la societat de la seva dona, Hidroplan, va assessorar en alguna ocasió a la Generalitat quan ell era president. 
 
L’expresident va rebutjar l’oferiment del jutge d’un traductor per facilitar el tràmit i per tant, va fer la declaració en castellà. D’altra banda, va reiterar que si no va donar a conèixer l’existència del llegat del seu pare durant els anys en què va exercir a la política és perquè no va trobar el moment idoni per fer-ho. Seguint la seva estratègia, la dona de l’expresident, Marta Ferrusola, que també estava citada ahir, va decidir acollir-se al seu dret a no declarar. 
 
La Fiscalia Anticorrupció va optar de nou, com ja havia fet davant la jutge de Barcelona, per no demanar cap mesura cautelar pel matrimoni, donada l’edat avançada de l’imputat i que no existeixen noves proves contra ell. 
 
El fill gran del matrimoni, Jordi Pujol Ferrusola, declara avui per voluntat pròpia. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT