PUBLICITAT

Andorra la Vella

Quan Vall Banc operi, la clientela recuperarà els fons

El ministre de Finances insisteix que es retornaran els dipòsits de BPA

Per E.J.M.

Un cartell d’una oficina de Banca Privada d’Andorra.
Un cartell d’una oficina de Banca Privada d’Andorra. | TONY LARA
La clientela de Banca Privada d’Andorra (BPA) que té els seus estalvis i dipòsits bloquejats vol saber si recuperarà o no els seus diners, i poc li importa si PricewaterhouseCoopers (PwC) segueix amb l’anàlisi dels comptes i si Vall Banc té corresponsals per operar: el que interessa és saber quan podran disposar dels fons. El ministre de Finances, Jordi Cinca, va insistir ahir que «quan els clients [BPA] passin a Vall Banc podran recuperar els seus diners». Amb tot, el ministre va matisar que els diners estan disponibles «quan Vall Banc sigui operatiu, però no sé quan». Cinca va reiterar, com ha anat fent en els últims mesos, que «l’objectiu [de retorn dels diners a la clientela] és perfectament realitzable, i per això hem fet tot el que hem fet».
 
Davant de la possibilitat que l’entitat pont Vall Banc no s’acabi venent, Cinca va recordar que es farà «el que diu la Llei». El ministre es refereix a la Llei 8/2015, del 2 d’abril, de mesures urgents per implantar mecanismes de reestructuració i resolució d’entitats bancàries, l’anomenada Llei BPA, i que preveu, en cas que l’entitat pont no es vengui, la seva liquidació o altres mecanismes de resolució. En tot cas, Cinca va subratllar que «l’objectiu també és que la clientela recuperi els seus diners». Amb tot, el titular de Finances va repetir que «l’escenari en què es treballa és el de la subhasta».
 
Cinca va admetre desconèixer si hi ha cap oferta per Vallbanc, i va considerar que «esgotaran fins l’últim dia, per afinar l’oferta». El termini perquè l’AREB (Agència Estatal de Resolució d’Entitats Bancàries) adjudiqui l’entitat pont al millor postor acaba el 29 de febrer i, actualment, els postulants poden demanar la màxima informació i resoldre els seus dubtes.
 
Tot just queda un mes perquè es compleixi un any de la nota del FinCEN que va provocar la intervenció de BPA. El cap de Govern, Toni Martí, ha manifestat recentment que l’afer BPA ha d’estar resolt abans del 10 de març, almenys quant a la posada en marxa de Vall Banc i la seva venda. Paral·lelament continua el procés judicial i l’empresonament preventiu del conseller delegat de BPA, Joan Pau Miquel, arrestat quan va esclatar l’afer.
 
Cinca va raonar que els treballs d’anàlisis de comptes que realitza l’empresa PwC «tindran continuïtat». Tot i que la revisió de la majoria dels comptes s’ha completat, en queden alguns per descartar o confirmar que són sospitosos de blanqueig de capital. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT