PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Vessament de 2.100 litres de gasoil al Pas de la Casa

Els hidrocarburs arriben al riu Arieja tot i que encara es desconeix la quantitat que s’ha filtrat

Per LÍDIA RAVENTÓS

El vessament va deixar restes visibles d’hidrocarburs al riu Arieja.
El vessament va deixar restes visibles d’hidrocarburs al riu Arieja. | BOMBERS
Els departaments de Medi Ambient i Protecció Civil estan treballant des de dimecres en la contenció d’un nou vessament al Pas de la Casa que ha afectat el riu transfronterer Arieja. El Govern va quantificar ahir en 2.100 els litres que han arribat al medi. En aquest sentit, el director general de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marc Rossell, va aclarir que «no significa que la totalitat dels hidrocarburs arribi fins al riu», ja que es tracta d’una cuba soterrada «i encara es desconeix la quantitat exacte que s’ha filtrat i ha anat a parar a l’aigua». Per tant, va afegir, «de moment no sabem l’impacte exacte que ha causat». 
 
L’avís es va rebre dimecres cap a les 13 hores per part d’un veí alertat per la forta olor de gasoil i per les restes d’hidrocarburs que es podien veure al riu. Els tècnics de Medi Ambient i Sostenibilitat, Protecció Civil i el Cos de Bombers es van mobilitzar de seguida tal com marca el protocol i van localitzar la fuita la mateixa tarda. Es van implementar les mesures de contenció del vessament aplicant material absorbent i creant piscines de contenció. Així mateix, es va buidar la cuba de forma immediata amb l’ajuda d’un camió i actualment es treballa per netejar el gasoil que ha arribat fins el riu.
 
La fuga es va originar en el dipòsit de gasoil de calefacció d’un restaurant de la localitat que, segons va subjectar Rossell, no complia amb la normativa vigent perquè no s’havia instal·lat la doble capa corresponent ni havia passat les proves d’estanquitat. El reglament marca que és el causant del vessament, en aquest cas el propietari de l’establiment, qui s’ha de fer càrrec dels estudis de l’afectació al medi així com dels possibles treballs de descontaminació que s’hi hagin de dur a terme. A part, també haurà de fer front a una possible sanció econòmica. 
 
Impacte mediombiental/ Segons va assegurar Rossell, el vessament «a priori no ha d’afectar a les persones ni existeix un perill imminent». Pel que fa al medi ambient, sí que té un impacte tot i que no se’n coneix exactament encara la seva magnitud ja que «malgrat que els hidrocarburs no es barregen amb l’aigua, sí que afecten a la vegetació». Per tal que no es vagi movent amb la força del cabdal del riu i que per tant, afecti cada vegada a més zones, «s’han habilitat unes barreres per impedir que es mogui i així també és més fàcil de succionar». Amb tot, el director de Medi Ambient va apuntar que les mesures «es poden allargar varis mesos i fins i tot anys» depenen de la quantitat de gasoil que arribi fins a l’Arieja. 
 
Els tècnics continuaran treballant al lloc dels fets com a mínim durant tot el dia d’avui i fins demà. Després caldrà esperar el resultat dels estudis que aniran a càrrec de l’establiment causant –que té un mes per presentar-los– per conèixer l’afectació final i per actuar en conseqüència. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT