PUBLICITAT

Escales-Engordany

S&P alerta que el ràting pot baixar més segons com acabi l’‘afer BPA’

El ministre de Finances destaca que l’agència de qualificació valora que la plaça financera ha aguantat

Per ESTHER JOVER MARTIN

Dues persones passen per davant d’una oficina de BPA.
Dues persones passen per davant d’una oficina de BPA. | TONY LARA
L’agència de qualificació creditícia Standard&Poor’s (S&P) manté el ràting d’Andorra en BBB- i perspectiva negativa, la mateixa nota de les dues últimes avaluacions (juny i setembre 2015). S&P admet que el Govern i els organismes reguladors «han fet progressos substancials en la protecció dels riscos del sistema financer relacionats amb Banca Privada d’Andorra (BPA)». Amb tot, en la nota emesa ahir, l’agència adverteix que encara hi ha un terç de probabilitats de «rebaixar el ràting durant els pròxims 18 mesos». La decisió dependrà del final del procés de resolució de BPA, que d’altres bancs passin per situacions similars a BPA (intervinguda per l’estat fa gairebé un any) i de la capacitat del país de mantenir el camí endegat de reformes legals i institucionals.
 
El ministre de Finances, Jordi Cinca, va mostrar-se satisfet pel contingut de la darrera avaluació d’S&P ahir des de Brussel·les, on es va desplaçar per signar l’acord d’intercanvi d’informació fiscal amb la UE. Cinca va contextualitzar l’informe de l’agència: «L’afer BPA ha influït molt en el ràting d’Andorra en els últims mesos. Quan el FinCEN va emetre la nota, S&P ens va abaixar la nota dos esgraons, lògicament perquè va valorar que era un esdeveniment major que podia repercutir en el sistema financer, que pesa molt en l’economia i, per tant, l’economia andorrana es podia veure arrossegada per una situació complicada. Després vam estabilitzar la situació, i en les dues següents notes S&P va fer un reconeixement al procés que estem seguint».
 
El titular de Finances va subratllar que el més destacat de l’última nota d’S&P és que l’agència de qualificació ratifica que el procés és el correcte» i que constata que, 11 mesos després de l’esclat de la crisi BPA, «l’impacte que ha tingut en el sector financer és baix, i que el sector ha aguantat bé una situació que podia ser molt compromesa». 
Tot i això, S&P alerta que «hem de continuar estant atents fins que no s’acabi tot el procés», va admetre Cinca. «Ho hem de valorar globalment: S&P diu que la seva intranquil·litat, l’outlook negatiu, es mantindrà mentre hi hagi la incertesa de saber com s’acabarà la resolució. L’agència creu que hem triat el bon camí però puntualitza que fins que no s’acabi tot no es podrà pronunciar definitivament. Això era de preveure. L’important és que S&P fa un reconeixement molt explícit a què la plaça financera ha suportat molt bé un esdeveniment major, i això és el que més prima de la nota».
 
CORRESPONSALS / La nota d’S&P també es refereix al banc pont, Vall Banc, el procés de venda del qual està en marxa. «Esperem que la venda es completarà durant el primer trimestre del 2016», matisa, amb l’argument que hi ha vuit entitats nacionals i estrangeres interessades. A més, l’agència de qualificació insisteix que durant les pròximes setmanes l’AREB ha d’establir «una xarxa de corresponsals bancaris per a Vall Banc», tot i que admet que «ja ha creat vincles d’aquest tipus amb contraparts cabdals, com és el cas de sistemes de pagament». S&P tambá alerta que les accions legals dels antics accionistes (Cierco) poden endarrerir el procés de resolució.
Cinca va defensar que Andorra ha d’aspirar a «sortir de l’outlook negatiu i anar ràpidament a l’outlook estable, per tornar a normalitzar el nostre ràting i pujar-lo un esgraó respecte la nota actual. La resta de la nota d’S&P ens ha de fer veure que quan es resolgui BPA la nota pujarà perquè el comportament de l’economia és positiu, la valoració de l’endeutament i de la liquidació pressupostària és positiva, fa una bona valoració de l’obertura econòmica... Per tant, un cop ens traiem de sobre la llosa de BPA el primer és passar a outlook estable i jo crec que ho podem aconseguir a la pròxima nota d’S&P».
 
LA QUALIFICACIÓ / Andorra venia d’una nota de BBB+, a finals del 2014, però amb la intervenció de BPA, el 10 de març del 2015, S&P va baixar el ràting del país a BBB i, de seguida, el 27 de març, la va deixar en BBB- i vigilància negativa. El juny passat es va aixecar la vigilància negativa i es va canviar a perspectiva negativa, i la nota s’ha mantingut en les dues avaluacions posteriors, la de setembre del 2015 i la d’ahir. Tenir perspectiva negativa és millor que vigilància negativa ja que, en uns mesos, S&P la pot canviar a vigilància estable.
 
S&P fa dos avaluacions oficials anuals, tot i que en pot fer més. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT