PUBLICITAT

Canillo

Carolina Ruiz analitza l'Àliga: "Té el seu què perquè és completa»

L’espanyola apunta com a favorites Vonn per forma física i Gut per les característiques de la pista

Per Iván Moure

Ruiz analitza la pista de l’Àliga al detall, ahir durant la presentació de Grandvalira 2016 al nou edifici del Tarter.
Ruiz analitza la pista de l’Àliga al detall, ahir durant la presentació de Grandvalira 2016 al nou edifici del Tarter. | TONY LARA
Grandvalira va escollir una analista de luxe per desgranar els secrets de la pista de l’Àliga de dalt a baix. Es tracta de l’ex esquiadora espanyola Carolina Ruiz, que es va retirar en concloure la temporada passada amb 34 anys i que actualment exerceix com a directora esportiva de la Federació Andalusa d’Esquí, en estreta col·laboració amb l’Espanyola.
 
«Em van demanar estar aquí en aquest dia d’inici per donar la meva visió tècnica com a corredora. Ahir vam gravar vídeo de baixada a la pista, que ha estat el meu únic paper a nivell organitzatiu. La setmana que continuaré a Andorra per veure la Copa del Món, però ja com a turista», va explicar en referència al seu paper dins la presentació de Grandvalira 2016.
 
L’experiència adquirida dins l’elit del Circ Blanc durant diversos anys avalen el seu coneixement. Ha competit a les millors pistes del món i fins i tot va guanyar l’or a la Copa del Món de Méribel el 2013. Carolina va introduir el seu anàlisi amb una definició curta de l’Àliga: «Té una distància normal, tirant a curta. El supergegant es farà en 1 minut 20 segons més o menys. Dependrà de les traçades, les condicions de duresa de la neu. Dificultat? Té el seu què perquè és completa, amb unes zones tècniques i d’altres ràpides».
 
Després, va dividir la pista en tres grans zones: «La primera part és una plana, però això és enganyós perquè és on més velocitat s’agafa, al salt del túnel, i hi ha diversos punts cecs, que diem els esquiadors, perquè no veus la següent porta. Serà molt important el reconeixement de la pista». «Després hi ha la zona molt tècnica del mur a l’Àliga Vella i el Peralt, amb diversos canvis de rasant que s’ha millorat respecte el 2012 perquè feia contrapendent». I a baix hi ha el famós Curvone, que és un fort gir a esquerres al qual arribes amb les forces al límit. S’ha millorat però és la zona més crítica, la que et fa guanyar o perdre la carrera».
 
A nivell de seguretat, Ruiz té clar aquest últim tram és «l’únic punt crític». «La resta de la pista està ben preparada, dona sensació d’amplada. A nivell extern no s’aprecia, però per a les esquiadores hi ha diversos detalls importants perquè la carrera surti millor». 
L’espanyola també es va mullar sobre les favorites. Aposta per dues: «Per estat de forma, Lindsey Vonn i per característiques de pista Lara Gut. Mikaela Shiffrin en eslàlom... No tinc comentaris. És espectacular. A Crans Montana  va guanyar després de dos mesos i mig lesionada i a la primera carrera que fa ha mostrat un nivell i una fortalesa mental impressionants. Era el seu objectiu però de dir-ho a fer-ho...».
 
I per últim, va parlar de l’organització, situant Grandvalira entre les millors, tot i que encara té molt a oferir a la FIS «Parlant de l’experiència com a esquiadora està entre les millors. El més impressionant és que els països nous busquen una organització perfecta i ho fan tres vegades millor que d’altres que tenen grans infraestructures i fa anys estan en el circuit. La gran diferència és que veus tothom bolcat en això i això es fa notar». De fet ella va estar a Soldeu 2012 i recorda aquella experiència d’una manera especial «A banda de que em sentia com a casa, la gent estava bolcada en les esquiadores i aquesta va ser la clau de l’èxit». I sobre les finals concedides a Grandvalira al 2019, no va dubtar que seran un èxit: «Venen les 25 millors i dóna molt caixet. Que tot estigui concentrat té els seus defectes, per exemple perquè fa que tinguis una super pista de descens però no d’eslàlom. A Grendvalira hi ha una bona pista de velocitat i bona pista de tècnica. I quant a organització, l’experiència és un plus i veig Andorra molt ben preparada».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT