PUBLICITAT

Andorra la Vella

El fons de jubilació de la CASS no s’usarà per a altres finalitats

Cinca remarca que la llei no permet emprar els diners per a objectius diferents als del pla de pensions

Per Estefania gracia

| Tony Lara
El ministre portaveu del Govern, Jordi Cinca, va assegurar ahir que el fons de jubilació de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) «només es pot utilitzar per cobrir les pensions del país». I és que si el Govern volgués emprar aquests diners per a un altre fi, «no podria fer-ho si no modifiqués la Llei 6/2015 del 15 de gener, on es va remarcar i blindar que el fons de la CASS només podia utilitzar-se per a les pensions». 
 
Cinca va fer aquestes declaracions en contesta als dubtes que ha presentat Socialdemocràcia i Progrés (SDP) vers les informacions que han sorgit darrerament de l’estudi de Standard&Poor’s, on es proposa la possibilitat que el Govern utilitzi aquests fons per a altres qüestions, com resoldre el deute del país. Tot i que descarta aquesta opció, Cinca va puntualitzar que aquesta informació «no és cap novetat, ja que es va dir en anteriors informes». 
 
Així mateix, el ministre va destacar que Andorra és un país «privilegiat» en Seguretat Social, ja que ara el fons de jubilació de la CASS és d’uns mil milions d’euros. Però «cal seguir enfortint aquesta reserva perquè d’aquí a uns 15 o 20 anys la CASS haurà de fer front a unes obligacions molt importants», degut al canvi del teixit social que anirà patint el país. 
 
Així mateix, Cinca va destacar que Andorra no es podria sustentar amb un sistema públic de Seguretat Social similar al dels països veïns, «com Espanya», ja que la situació ciutadana, de població i laboral és molt diferent i particular. 
 
Intercanvi automàtic / Durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Cinca també va matisar que en cap cas l’intercanvi automàtic «substitueix l’intercanvi a la demanda, per tant, aquestes dues modalitats conviuran», ja que tenen «naturalesa diferent, vocacions diferents i maneres de portar-se a la pràctica diferents». 
 
Segons el ministre Cinca, l’intercanvi a la demanda ha de servir per respondre a demandes d’informacions puntuals sobre obligats tributaris concrets, mentre que l’automàtic s’utilitzarà sobretot per tractar dades de «forma més massiva i genèrica».
Tanmtateix, Cinca va remarcar que el Govern ja treballa en un projecte de llei per complir l’intercanvi automàtic, ja que «serà necessari modificar la legislació per continuar sent una plaça competitiva i en els propers mesos s’acabaran de definir aquests aspectes». 


Aprovat el POUP de la Massana/ El Consell de Ministres ha aprovat la modificació del Pla d’Ordenació i Urbanisme (POUP) de la Massana. Es tracta d’ajustaments en unitats d’actuació, modificacions de la classificació del sòl, reducció de la parcel·la mínima edificable i reducció de la cessió obligatòria i gratuïta. 

Membres del Comitè del Voluntariat/ El Comitè Andorrà del Voluntariat estarà presidit per la ministra de Cultura, Joventut i Esports conjuntament amb el coordinador de Polítiques de Joventut i Voluntariat. En representació dels comuns, els membres seran el consol menor d’Andorra la Vella, i la cònsol menor d’Encamp. 

Terminis per a la temporada de pesca/ La temporada de pesca en rius i estanys lliures començarà el 9 d’abril i finalitzarà el 16 d’octubre d’aquest any, la temporada al riu Gran Valira durarà del 14 de març al 20 de novembre i la temporada als estanys i llacs serà del 18 de juny al 16 d’octubre.

Xarxa d’informació sanitària de l’OMS/ Andorra s’adhereix a la Xarxa d’informació sanitària dels petits Estats de la Regió Europea de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) amb la finalitat de posar l’accent en les dificultats compartides en l’àmbit de la informació sanitària entre els membres.

Estudi del Conveni d’Oviedo/ Respecte a la signatura del Conveni d’Oviedo, el ministre portaveu del Govern, Jordi Cinca, va remarcar ahir que el Ministeri de Salut i el de Relacions Exteriors hauran de «valorar i veure quin és el moment idoni i amb quins termes» caldrà entrar-hi. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT