PUBLICITAT

Andorra la Vella

L’aire empitjora lleugerament

El 2015 registra 41 hores de nivells de qualitat de contaminació dolentes

Per Estefania gracia

Andorra la Vella, una de les parròquies amb més contaminació de NO2.
Andorra la Vella, una de les parròquies amb més contaminació de NO2. | Tony Lara
La qualitat de l’aire d’Andorra s’ha deteriorat lleugerament respecte els darrers dos anys. I és que durant el 2015, les estacions encarregades de mesurar la contaminació de l’aire han registrat 41 hores amb nivells de contaminació dolentes i deficients, mentre que al 2013 i 2014 no se n’ha registrat cap. Així ho va comunicar ahir el director general de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marc Rossell. 
 
D’aquesta manera, del total d’aire registrat, un 2% correspon a aquesta qualitat de deteriorament, mentre que un 9% s’equipara a una qualitat regular i un 89% es registra com un aire excel·lent o bo. Segons Rossell, aquest empitjorament pot ser degut «a l’augment de vehicles que han entrat durant aquest any al Principat i pel major moviment intern que hi ha al país amb els vehicles propis, així com per les condicions meteorològiques». Tot i que «hem registrat que hi ha més contaminació durant la setmana que durant el cap de setmana». 
 
Així mateix, Rossell va remarcat que les parròquies centrals o més baixes com Sant Julià, Andorra la Vella o Escaldes-Engordany, són les que registren uns nivells més alts de contaminació de NO2, «degut en part pel major trànsit que registren». Mentre que Ordino, Encamp, Canillo i el Pas de la Casa presenten nivells molt positius. Pel que fa a la Massa, tot i tenir una bona qualitat de l’aire, a l’entrada de la parròquia es registra un nivell més deteriorat, a l’alçada de la carretera general. 
 
D’altra banda, en relació als intervals de temps, segons Rossell, «al matí és quan es registra el punt més alt de contaminació», coincidint amb l’entrada dels ciutadans a la feina i tot el moviment que es produeix durant les primeres hores del dia.
 
Durant la tarda es torna a registrar un punt força alt –menys important que el del matí– en relació també amb la sortida dels habitants i la recollida dels nens a l’escola. Així, durant la nit es registra els nivells més baixos de contaminació. 
 
Propostes de millora / De cara als propers anys, el Ministeri es proposa una sèrie d’accions per millorar els nivells de la qualitat d’aire d’Andorra. Entre aquestes en destaquen: aprovar l’Estratègia de Medi Atmosfèric 2016-2020, fomentar el vehicle elèctric, potenciar les mesures d’eficiència energètica i realitzar els projectes de cogeneració. 
 
D’aquesta manera, el Govern intentarà resoldre l’incompliment que per ara mostra el país vers els valors límit o de referència del material pol·luent, en aquest cas, del diòxid de nitrogen (NO2) pel valor límit anual en zones properes al trànsit de totes les parròquies excepte la parròquia d’Ordino i el nucli del Pas de la Casa.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT