PUBLICITAT

Lisboa

Saboya anima la comunitat lusa a traslladar-se a Andorra a treballar

El titular assegura que la construcció està estable i hi haurà oportunitats

Per EL PERIÒDIC

El ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, juntament amb el seu homòleg portuguès, Augusto Santos.
El ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, juntament amb el seu homòleg portuguès, Augusto Santos. | SFGA
El ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, va aprofitar ahir la seva visita a Lisboa per comunicar a la comunitat lusa l’oportunitat laboral que Andorra els proporciona gràcies al creixement experimentat els darrers anys. Saboya va assegurar, en el transcurs d’una trobada amb la premsa després de la reunió efectuada amb el seu homòleg portuguès, Augusto Santos Silva, que la davallada experimentada pel sector de la construcció arrel de la crisi s’ha vist frenada però que, a més, presentarà noves oportunitats gràcies a la línia de canvi de les edificacions cap a una major eficiència energètica.
 
La compareixença posterior a una trobada en què els mandataris van tractar temes d’interès mutu de les relacions polítiques bilaterals, segons va informar el Govern a través d’un comunicat, va servir a Gilbert Saboya com a plataforma per a anunciar necessitats de mà d’obra.
 
Diversos mitjans portuguesos van fer-se ahir ressò de la invitació que el dirigent d’Exteriors va transmetre en una entrevista amb l’agència de notícies Lusa: «Tenim quotes d’immigració de prop de 600 a 700 persones per any» degut al retorn al «creixement» i la consegüent necessitat de treballadors, especialment durant els «mesos d’hivern».
 
 En aquesta línia, Saboya va transmetre que «la crisi que hi va haver des de 2008 i fins al 2012 va tocar  molt el sector de la construcció i és cert que una part important dels immigrants portuguesos a Andorra estaven dins» d’aquesta àrea. Això no obstant, va assegurar que «el sector està ara estabilitzat» i té la capacitat de mantenir-s’hi. 
 
Més enllà de la previsió d’aturada de la recessió en aquest camp, va apuntar a «noves iniciatives molt relacionades amb temes d’eficiència energètica». Així, les hipotètiques oportunitats sobre què parlava anaven més relacionades amb el canvi emprés cap a edificis eficients energèticament i per tant la remodelació de velles estructures que no pas l’execució de noves obres.
 
El turisme, també a l’alça/ El creixement no es limita a la construcció, ara estabilitzada, sinó que segons el responsable dels assumptes exteriors s’ha fet extensiva també al turisme: «L’any passat el creixement al turisme va ser molt important, de gairebé el 13% gràcies a l’arribada de visitants», la qual cosa arrossega una necessitat de treballadors per a l’àmbit dels serveis.
 
Conveni de no doble imposició/ Entre les qüestions tractades en l’intercanvi va ser present el conveni de no doble imposició (CDI), signat al setembre de 2015. L’acord hauria d’entrar a tràmit parlamentari per part dels respectius parlaments els propers mesos. Encara en la línia de la diplomàcia i la burocràcia, ambdós ministres van destacar l’eficient funcionament dels temes consulars assegurats pel Consolat Honorari de Portugal a Andorra, amb el suport del Consolat general de Portugal a Barcelona.
 
En matèria educativa i tot recordant la col·laboració amb l’Instituto Camões, el ministre andorrà va recordar l’impuls, des del passat 2013,   dels cursos de llengua portuguesa. cursos de português para a comunidade. Saboya conclou que tot plegat va ser «un avançament important» en considerar «fonamental la inserció de la llengua» per tal que la voluminosa comunitat lusa a Andorra conservi les relacions amb els seus origens. Ara per ara, i segons el declarat ahir, l’Institut que imparteix dites classes mà a mà amb la Universitat d’Andorra compta amb un vintena d’alumnes.
 
Acompanyat per l’ambaixador d’Andorra a Portugal, Jaume Serra, i per la diplomàtica acreditada a l’Ambaixada, el principal conductor de l’apropament a la Unió Europea va explicar al seu homòleg l’evolució de les negociacions amb la Unió Europea respecte l’Acord d’Associació. El comunicat governamental no va més enllà al voltant d’aquest tema. 
 
Sobre la cooperació en l’àmbit iberoamericà el ministre va avançar a Santos Silva que Andorra acollirà al segon semestre de l‘any la Conferència Iberoamericana de ministres d’Educació, que prepara la Cimera Iberoamericana de Caps d’Estat i de Govern que tindrà lloc a Cartagena d’Índies (Colòmbia) aquest any. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT