L’era post Feldberg de Lluís Marín?

Marín torna a la Copa del Món un mes després del podi històric amb la confiança de poder repetir-lo

Per Iván Moure

Marín (dreta) amb els altres dos que van copar el podi de Feldberg, Olyunin i Vaultier, a finals de gener. | FAE
Lluís Marín torna a apretar-se les fixacions avui per afrontar una cita de Copa del Món, la tercera a Sunny Valley (Rússia), mes i escaig després del podi històric aconseguit a Feldberg. Les sensacions d’ara, però, són ben diferents a les de Valmalenco al 2012, a l’altre lloc on va pujar al podi en la seva carrera a l’elit del surf de neu. Ara és molt més madur que llavors, arriba a la cita en plenitud de forma i avalat per uns resultats que conviden a pensar que ho pot tornar a fer o fins i tot millorar.

El corredor andorrà va ser vuitè a Montafon perquè va decidir no disputar les semifinals –per precaució, en fer-se mal a l’espatlla que més disgustos l’ha donat des que està al rànquing FIS–, i catorzè i tercer  a la doble prova del mes passat a Alemanya tot i que encara tenia seqüeles d’aquella lesió.

Símptomes de salt qualitatiu / Qui sap si ara comença l’era post Feldberg, la del salt qualitatiu per moure’s amb la crème de la creme del boardercross, la de convertir-se en un enemic esportiu del seu gran amic Paul Vaultier, qui va segon en el rànquing. Marín és cinquè a la general i no s’arriba fins on ell està de casualitat o per un resultat. Comença a donar símptomes clars de que si quedarà per allà dalt. Suma 1.100 punts i té l’onzè lloc a 350 –l’equivalent a una setena posició– així que difícilment no complirà l’objectiu del top-10 que li demana la Federació Andorrana d’Esquí (FAE).

L’andorrà tampoc arriba en pleníssimes condicions a la cita russa, ja que no fa gaire estava malalt, però sí molt a prop del 100%: «He estat una setmana amb febre i avui [ahir per al lector] m’he notat una mica cansat al circuit, però prou bé», va descriure sobre les seves sensacions als entrenaments lliures.

Avui les 'qualis', demà les finals / Avui inicia les qualificacions amb la màxima cautela però també amb la confiança de poder ser demà a la final, tot i que considera que el circuit és molt llarg: «Diria que massa», va puntualitzar. «Hi ha un últim salt de 22 metres que fins i tot se’ns queda curt i la sortida és una mica estranya perquè és complicada de gestionar. Si vas massa ràpid perds una recepció que et deixa parat», alerta sobre les dificultats del traçat. «És una pista que està bé, però complicada. Avui no ens hem sentit gaire ràpids, en la part baixa no hem sentit que llisquéssim molt, però repassant el vídeo no estava tan malament».

Són 49 els inscrits a Sunny Valley entre els quals hi ha el líder, el rus Nikolay Olyunin (2.400 punts), Vaultier (1.980), l’austríac Alessandro Haemmerle (1.590), l’australià Alex Pulin (1.340), l’austríac Markus Schairer (889) o el defensor del títol, l’espanyol Lucas Eguibar (870). Tots els bons menys el sisè, l’austríac Hanno Douschan (980).

OLIVERAS, 46È A LA COMBINADA ALPINA DE COPA DEL MÓN

Marc Oliveras va deixar palès ahir que als entrenaments de la Copa del Món de Chamonix (França) de dimecres i dijous havia estat molt per sota de les seves expectatives, ja que havia aconseguit una 72a i una 75a plaça, respectivament. Ahir, però, era el dia de la carrera, tocava fer una combinada alpina i el corredor de la FAE recuperar la competitivitat i va aconseguir la 46a posició de 51 arribats a meta, en una carrera que va tenir vuit abandons.

Oliveras va marcar un temps total de 2.20,03, a 6,74 del guanyador, el francès Alexis Pinturault (2.3,29), i amb 58.15 punts FIS. El representant tricolor va començar amb el 48è millor registre en l’eslàlom, amb 48,37 i a 5,82 del millor temps que va ser del francès Alexis Pinturault –amb 42.55–, finalment el guanyador. En el descens, prova que es va disputar més tard per culpa de la boira, Oliveras va marcat el 34è lloc amb 1.31,66.

Oliveras va explicar a l’acabament de la cursa: «A l’eslàlom esquio bé, potser hauria pogut deixar una miqueta més, perquè he comès una errada per la meitat i he perdut bastant, i en el descens he completat una mànega bastant correcta, sense errades molt grans, són detalls. He tret el 34è lloc al descens, que està bastant bé, vist com estic físicament i les condicions que hi havia, sense gaire visibilitat. En un intermig estava entre els quinze millors, és per estar bastant content. A veure demà [avui per al lector] què tal, físicament no estic al cent per cent».

Avui continua la competició a Chamonix amb un primer descens que no serà puntuable per a la Copa del Món i demà, per acabar, es farà un altre que sí que comptarà com a cursa del màxim circuit mundial.

ELS JOCS DE LA JOVENTUT ACABEN AMB PÉREZ 18È A L'ESLÀLOM

Els Jocs de la Joventut d’Hivern de l’estació andorrana de Lillehammer van acabar ahir per a la delegació andorrana amb una meritòria 18a posició d’Albert Pérez (a la foto, en plena baixada) a l’eslàlom d’esquí alpí. Pérez va marcar un tems d’1.44,14 després de les dues mànigues, a 5,40 del guanyador, l’austríac Manuel Traninger, i va sumar 69,56 punts FIS.

El seu entrenador, Yago Antes, destaca del seu pupil una gran primera baixada i una segona més conservardora, per por a perdre el resultat: «Ha fet una bona primera mànega i una segona a la qual perd posicions en esquiar amb una mica més de contenció». I és que no era una pista fàcil, com demostra el fet de que a la primera mànega van haver-hi 20 abandonaments, entre els quals hi havia el nord-americà River Radamus –que portava quatre ors i no va poder fer el ple en la cinquena cursa que disputava– en la segona 7 i van acabar les dues 34 corredors.