PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Sorra impertinent

El traçat de l’Àliga es veu greument afectat per les precipitacions i es treballa a contrarellotge per arreglar-lo

Per JOAN JOSEP BLASCO

La pista Àliga, ahir, presentava un to marronós després que la pluja vingués acompanyada de sorra.
La pista Àliga, ahir, presentava un to marronós després que la pluja vingués acompanyada de sorra. | Emilio Prenas
Tot està en marxa. La Copa del Món femenina d’esquí alpí arriba per segona vegada a Andorra. Les tasques s’acaben d’enllestir per a que tot estigui a punt per quan comenci l’esdeveniment, perquè els aficionats al circ blanc estaran pendents el cap de setmana de tot el que passi a Grandvalira. S’espera que tot estigui a punt per a que les curses es puguin desenvolupar amb normalitat, tot i que s’ha de treballar a contrarellotge degut als darrers inconvenients que han sorgit, caiguts del cel.
 
La pluja precipitada sobre el Principat les darreres hores va portar un problema important. No per l’aigua, sinó perquè va venir acompanyada de sorra. I aquesta terra ha danyat greument el recorregut de la pista Àliga del Tarter. No només afecta al color de la neu, que deixa de ser blanc per agafar tonalitats marronoses, sinó també en la qualitat de la superfície. «Ha fet molt malbé la pista. Estava impecable i ara es troba en un estat preocupant», afirma Jordi Pujol, director de cursa, que lamenta les precipitacions que s’han produït perquè el recorregut es trobava en unes condicions envejables. Diumenge «estava espectacular. En només vuit hores ho ha destrossat tot. La pista sembla un camp de futbol de terra».
 
El contratemps principal és la sorra que ha acompanyat l’aigua. «El problema no és la puja. Si plou i després fa fred fins i tot serveix per endurir el traçat. El principal inconvenient és la sorra, que podreix la neu, la desfà». El color de la neu, i el seu estat, es troba en unes condicions que «donaríem una molt mala imatge tal i com està ara» si s’hagués de realitzar la transmissió televisiva. Per aquest motiu els operaris es van posar de seguida a treballar per solventar-ho. Hi treballen una vuitantena de persones. «Ara toca treballar-hi a fons i recuperar-la tal i com la teníem diumenge. Tenim la confiança de comptar amb gent que sap molt bé el que es fa i hi posarem tots els mitjans per aconseguir-ho».
 
Després de moltes setmanes tenint especial cura des de Grandvalira en tenir en perfectes condicions el traçat de la pista, en els pròxims dies hauran de multiplicar esforços per tenir la superfície com la tenien preparada la setmana passada. «Tots els dies haurem de treballar a fons moltes hores. Tal i com estava les màquines només haurien passat una vegada més. En canvi ara ho hauran de fer cada dia». En els pròxims dies s’espera que pugui nevar i que ajudi a arranjar el traçat. A més de la superfície també se segueix treballant en finalitzar les tasques, com estava programat. Ahir encara s’estava tirant cable que ha de permetre donar la senyal televisiva. També queda posar el tercer tram de xarxa de seguretat .
 
Arriben els equips / La pista Avet de Soldeu servirà aquests dies per entrenar a les esquiadores de la Copa del Món. Ahir van començar a arribar els equips. Ja es troben a Andorra els conjunts d’Eslovènia, Alemanya i Polònia, i avui arriben quasi tota la resta. Moltes d’elles es podran exercitar a la pista on van competir fa quatre anys, en la primera ocasió que l’esdeveniment aterrava al Principat. En total hi haurà 22 països en la competició.
Mireia Gutiérrez, Sara Raméntol i Sissi Hinterreitner són les representants nacionals a la cita. Les dues últimes realitzaran les dues proves, mentre que la primera només la combinada. Els darrers dies han pogut entrenar tant a la pista Avet com a l’Àliga, tot i que ahir no van poder-ho fer per les precipitacions, que van afectar l’estat de les traçats. 
 
Pel que fa a les dues més joves, Raméntol i Hinterreitner, la Copa del Món «no és el seu medi. El seu nivell és de FIS i una mica de Copa d’Europa, però aquesta és una bona oportunitat que se’ls presenta, ja que tenen els punts per participar-hi», assenyala Carles Visa, director tècnic de la Federació Andorrana d’Esquí, que assegura que una cita així ha de servir per «aprofitar l’experiència de cara al futur, que s’impregnin de tot el que suposa la Copa del Món i les corredores amb qui competiran». El cas de Gutiérrez és diferent. Està avesada als grans esdeveniments, des de la mateixa Copa del Món a Mundials o Jocs Olímpics. «Sí que és el seu medi. Hi està acostumada, tot i que serà una mica diferent perquè la velocitat la penalitzarà, perquè feia temps que no la treballava perquè està centrada en l’eslàlom». Però aquesta circumstància també té la seva visió positiva: «Canviar el xip pot ser bo i no estar únicament centrada en una sola disciplina. Esperem que li pugui servir i aprofitar-ho també per a les curses que té més endavant».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT