PUBLICITAT

Andorra La Vella

18 mesos de presó i expulsió del país per blanqueig

L’acusat va voler introduir 60 mil euros provinents d’estafes a Espanya

Per ESTEFANIA GRACIA

Façana principal de la Seu de la Justícia situada a Andorra la Vella.
Façana principal de la Seu de la Justícia situada a Andorra la Vella. | Àlex Lara
El Tribunal de Corts va jutjar ahir a un jove no resident per haver intentat introduir més de 60.000 euros provinents d’una vintena d’estafes immobiliàries a Espanya. Vers els fets, la fiscalia en un principi va demanar tres anys de presó, d’aquests, dos ferms i un condicional, a més de la confiscació del capital que el jove va intentar blanquejar al país. 
 
Tot i això, després que l’acusat reconegués tots els càrrecs que se li imputaven durant el judici, la fiscalia va modificar la seva petició rebaixant la pena de presó a 18 mesos –una condemna que el jove ja ha complert– i l’expulsió definitiva del país.    La defensa ha acceptat la condició i tot i que els fets queden vist per sentència, el jove serà posat en llibertat el proper dos de març. 
 
L’únic aspecte on la fiscalia i la defensa es troben dispars és en la confiscació dels diners que l’acusat ha intentat introduir al país. Ja que aquesta darrera demana que el capital es retorni per emprar-lo en cobrir les 21 estafes que el jove va propiciar a Espanya, mentre que la fiscalia creu que aquests diners s’han de quedar al Principat, i si això, després «ja es reclamaran des d’Espanya». 
 
Així mateix, durant el judici l’acusat va matisar la necessitat de recuperar el capital, ja que la seva intenció és «retornar tots els diners», un total de 310.000 euros, a les persones afectades pel «mal gestionament del capital», va puntualitzar el jove. 
 
Successió dels fets / Els fets es remunten a l’any 2014, quan l’acusat va intentar introduir primerament 25.000 euros en una entitat bancària d’Andorra, però el compte finalment no es va arribar a obrir en vista de diverses discrepàncies documentaries. Posteriorment, el jove va voler ingressar 41.000 euros més al banc amb una identitat falsa, però l’entitat ja va sospitar que els tràmits no eren del tot clars. Tot i això, l’acusat es va presentar una tercera vegada al banc per esbrinar quina era la situació del seu compte bancari i esclarir  els fets perquè no s’havia acceptat la introducció dels diners.
 
En aquell moment, la Policia va procedir a la seva detenció, el setembre del 2014, i des d’aleshores el jove ha estat ingressat al Centre Penitenciari de la Comella. 
 
Una trajectòria tèrbola / L’acusat va especificar durant el judici els fets que l’havien portat a efectuar les estafes, al·legant que diverses situacions personals negatives el van fer caure en les drogues, i tot un seguit de pèrdues econòmiques el van acabar d’abocar en tot aquest entramat. Tanmateix, el jove va puntualitzar que gràcies «a Andorra i l’estància a la presó he pogut pensar i recapacitar». «El primer que faré al ser posat en llibertat és anar a Espanya per arreglar tot l’assumpte de les estafes que s’han desenvolupat», va manifestar. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT