PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

Carbonell escull la reflexió per abordar el futur de l’ésser humà

L’expert creu que, a curt termini, s’ha de fer front a una crisi sistèmica

Per EL PERIÒDIC

Carbonell, en un moment de la seva conferència, ahir a Crèdit Andorrà
Carbonell, en un moment de la seva conferència, ahir a Crèdit Andorrà | Tony Lara
Eudald Carbonell, arqueòleg i divulgador, va reflexionar ahir al voltant de la seva visió sobre el futur dels humans en una conferència organitzada per Crèdit Andorrà en el marc del cicle de conferències Crèdit Andorrà Global Forum. Davant els escenaris més pessimistes que es podrien plantejar, i que podrien portar fins i tot a l’extinció de l’espècie, Carbonell va afirmar que a través de la nostra consciència crítica i del coneixement es pot anar cap a un equilibri «general de la nostra funció en el planeta».
Amb el títol Humans cap a on anem? el reconegut arqueòleg va manifestar que és necessària una reflexió crítica per abordar el futur de l’ésser humà en un món en revolució tecnològica permanent. L’expert, vicepresident i director general de la Fundación Atapuerca i codirector de l’excavació en aquests jaciments va indicar que ens podem trobar davant tres escenaris possibles: que tot continuï igual; l’altre, que «col·lapsi l’espècie» i un tercer pot ser la desaparició de l’espècie. Ell, però, va afirmar que «gràcies a la consciència crítica, la integració de la diversitat i la socialització de la tecnologia» es generarà una «consciència operativa»  que farà sortir dels escenaris més pessimistes.
D’aquesta manera, Carbonell va plantejar que té la percepció que «perdrem totes les batalles però probablement guanyarem la guerra». Així, va afirmar que a curt i mitjà termini les «coses aniran molt malament» si bé és més optimista de cara a un futur més llunyà i, així, va destacar que «serem  capaços d’arreglar les coses». A curt termini, s’ha de fer front a una crisi sistèmica que ja no soluciona els problemes que genera i aquest sistema «tendeix a col·lapsar, a no ser servible». D’aquesta manera, va esmentat l’atur, els refugiats o d’altres problemes a què els humans s’han d’enfrontar avui en dia. I tot i que l’escenari no sigui favorable, creu que encara hi ha escenaris pitjors.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT