PUBLICITAT

Andorra la Vella

La caça es limita a la població d’isards i s’endureixen les sancions per infraccions

La nova llei permet definir com a «espècies caçables» les que afectin la ramaderia

Per M.C.

Un isard parat sobres les roques d'una muntanya.
Un isard parat sobres les roques d'una muntanya. | EL PERIÒDIC
Si la població d’isards no és superior als 300 exemplars, els caçadors s’hauran d’estar de capturar-los. Igualment si l’índex de creixement anual no és superior al 14% i, per contra, seran «espècies caçables» les que malmetin als hàbitats ramaders. Aquesta nova limitació s’inclou dins de la nova llei aprovada ahir en Consell de Ministres, una norma que actualitza l’anterior i obsolet reglament del 2000 i per la qual s’endureixen les infraccions comeses dins d’aquesta matèria. 
 
Si fins ara les vulneracions dels paràmetres es plantejaven molt per sobre dins del Codi Penal, el text presentat ahir per la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, «tipifica cas per cas» i fa per tant «més efectives» les sancions» a infraccions que podran ser penades amb multes d’entre 1.500 i 3.000 euros i inhabilitacions que  arriben als tres anys. Tot i que es mantenen «els tres nivells» de gravetat que hi havia fins l’actualitat, les infraccions no són «tan genèriques» i endureixen els càstigs que s’imposaven per caçar una espècie protegida, caçar fora de temporada o dur l’arma carregada i desenfundada en un nucli urbà, per exemple. L’afegiment d’un títol específic sobre seguretat obligarà, d’altra banda. 
 
Fora d’actualitzar i cercar «agilitzar els tràmits administratius», la norma aprovada regula aspectes com el transport d’espècies des països estrangers. Encara en l’àmbit internacional, l’adequació als convenis internacionals va ser també causa de l’actualització, que incorpora en el si de la comissió de seguiment un vocal de l’Associació de Pagesos i de Ramaders.  

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT