PUBLICITAT

Andorra la Vella

Andorra la Vella destina 400.000 euros a la millora de la Margineda

És la partida més alta del pressupost de 35 milions per al 2016

Per marisa da costa

Marc Pons i Conxita Marsol, durant el consell comunal d’ahir.
Marc Pons i Conxita Marsol, durant el consell comunal d’ahir. | ANA/ m.b.
L’adequació de l’«entrada natural a Andorra la Vella» s’endu la partida més substanciosa dels comptes que la corporació de la capital donava ahir per aprovats: dels 34.849.928 milions d’euros previstos per al que queda de 2016, l’ampliació de la calçada, voravies i inclusió d’un carril per a ciclistes a la Margineda és la inversió més ambiciosa, valorada en 400.000 euros. El capítol més voluminós, però, és el reservat per a les despeses de personal –de 15,15 milions–, àmbit que aixecava polseguera durant la primera sessió ordinària del Comú d’Andorra la Vella celebrada ahir, no tant pel seu cost sinó per la situació dels empleats. 
 
Entre els 22 punts de l’acta, l’aprovació del pressupost va ser el més estés. Ambdues formacions a la minoria s’abstenien de donar-hi suport. Des del Partit Socialdemòcrata, Dolors Carmona es va aferrar a la falta de reflex de les seves «propostes», fent incidència en la «inclusió ciutadana». D’altra banda, el conseller de Coalició d’Independents + Liberals d’Andorra (Cd’I+Ld’A), Jordi Minguillón, va reconèixer que «s’aproxima al que nosaltres hauríem fet però divergim en les formes».
 
A col·lació del punt amb què es modificava l’ordinació de la funció pública, la cònsol major de la capital, Conxita Marsol, va anunciar –entre altres canvis– la voluntat de «replantejar els llocs de treball» de la corporació i procedir a fer una «reestructuració» en funció de «les necessitats» de personal. L’objectiu és «garantir la concurrència pública» i «el dret de tots els ciutadans» a accedir a «una plaça a l’administració» mitjançant edictes per a aquelles places que es consideri oportú mantenir. Això comportarà la regularització de la situació contractual dels gairebé 100 eventuals que ara treballen per a l’òrgan i que, en cas de desenvolupar una tasca que l’actual majoria consideri de necessitat, podran optar al concurs públic. Amb tot, es trenca amb la pràctica seguida des 2012 per la qual els contractes temporals passaven a fixes un cop es complia l’any de servei. Des de l’oposició, mentre les conselleres socialdemòcrates felicitaven la mesura, l’excònsol de la parròquia va criticar la falta de previsió de recursos per a indemnitzacions i va justificar aquesta pràctica durant el mandat del seu partit per tractar-se d’una petició del Sindicat de Treballadors del comú. 
 
Previsió d’inversions/ La millora de la Margineda per reconvertir-la en l’«entrada neuràlgica» de la capital s’acompanya, dins les previsions d’inversió per als propers 10 mesos estimades en 4.635.804 euros, de projectes com el mercat de Nadal , la intenció d’incrementar les instal·lacions lumíniques, netejar, dinamitzar i embellir especialment l’avinguda Meritxell però tots els carrers d’Andorra la Vella. Menys costosa però molt benvinguda va ser la notificació de trasllat de la Casa Pairal a la planta superior del bar de la plaça del Poble. La remodelació de l’espai es valora en uns 100.000 euros i s’espera tenir-la enllestida cap a finals de l’estiu.
 
En línia amb la voluntat de «dinamitzar» els eixos comercials de la parròquia i potenciar les senyalitzacions dels estacionaments un cop es tanqui el del Parc Central, la majoria ha proposat al Govern tres terrenys per a ubicar-hi el recinte multifuncional que es proposa construir per a la celebració d’esdeveniments. El Cirque du Soleil és un dels actes que empeny aquest projecte i des d’Andorra la Vella, després de quatre anys acollint els seus espectacles, s’espera preferència a l’hora de triar la ubicació de l’espai. Precisament, la ratificació del conveni de col·laboració amb Andorra Turisme per tal de rebre aquesta celebració va ser un dels punts aprovat ahir per unanimitat.
 
També ahir s’acordava la dissolució de la societat per a la promoció turística Turecav, després que els demòcrates consideressin que la corporació pot desenvolupar les seves labors. Es farà paulatinament per tancar els projectes pendents i malgrat l’abstenció de la minoria. 
A més de crear una comissió per a les Competències i les Transferències i nomenar nous càrrecs de confiança i directors, la sessió d’ahir servia per a ratificar la negativa de Marsol a l’Heliport, «almenys durant els propers quatre anys». 
PUBLICITAT
PUBLICITAT