PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Saboya defensa l’encaix de l’acord duaner en la negociació

El ministre afirma que la UE «està a l’escolta» per buscar les solucions adients

Per EL PERIÒDIC

Gilbert Saboya, amb el seu homòleg de San Marino, Pasquale Valentini.
Gilbert Saboya, amb el seu homòleg de San Marino, Pasquale Valentini. | SFGA
Una delegació de San Marino, encapçalada pel ministre d’Afers Exteriors i Polítics, Pasquale Valentini, es troba de visita a Andorra per tractar diferents aspectes, però molt especialment la negociació amb la Unió Europea. El ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, va exposar en finalitzar la reunió, que cal tenir en compte que més enllà de les especificitats que cada part hagi de negociar per la seva banda, a través de negociacions bilaterals, hi ha una «part de la negociació comuna i gran part dels textos seran d’aplicació per a tothom». Un exemple serà el posicionament de San Marino i Andorra davant la lliure circulació de mercaderies, tenint en compte que tots dos tenen signats acords duaners amb la UE. 
 
Sobre l’encaix d’aquest acord en la negociació amb Europa, Saboya va destacar que «hi ha casuístiques que es recobreixen amb l’acord d’associació i altres complementàries», com normes de seguretat que no estaven en l’acord duaner i que estaran en el d’associació. Va destacar, però, que la UE «està a l’escolta» per buscar «les solucions que siguin més adequades» i així, tot i que va remarcar que serà «un procés de negociació complex», en el que cal un «bon clima i col·laboració», va afegir que les posicions inicials poden evolucionar. 
 
A aquesta negociació s’ha referit també el ministre d’Afers Exteriors i Polítics de San Marino, Pasquale Valentini, que va destacar que l’encaix dels petits estats a la Unió Europea «no ha de ser un problema sinó una oportunitat per a Europa» ja que considera que és important que sàpiga encaixar les especificitats dels petits estats i, aquests, han de saber trobar el seu espai amb «intel·ligència, creativitat i determinació». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT