PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

A punt per al repte de la Copa del Món

Gutiérrez, Hinterreitner i Raméntol no treballen velocitat però arriben hiper motivades per la il·lusió de córrer a casa

Per Iván Moure

Mireia Gutiérrez i Sissi Hinterreitner preparen els esquís per l’enceratge a la zona habituada a Canaro, després de l’entrenament matinal d’ahir a la pista Avet de Soldeu.
Mireia Gutiérrez i Sissi Hinterreitner preparen els esquís per l’enceratge a la zona habituada a Canaro, després de l’entrenament matinal d’ahir a la pista Avet de Soldeu. | TONY LARA
Les incripcions per a la Copa del Món femenina d’esquí alpí que es disputarà aquest cap de setmana a Grandvalira-El Tarter va tancar ahir les inscripcions amb un total de 74 corredores provinents de 20 països de tot el planeta. Entre ells Andorra, que torna a ser seu organitzadora quatre anys després del debut en el circ blanc a Soldeu 2012 amb el diferencial que aquesta vegada també tindrà representació a la pista. Són l’orgull de la parròquia tricolor, que ja té a qui animar: Mireia Gutiérrez, Sara Raméntol i Sissi Hinterreitner.
 
El tècnic de la Federació Andorrana d’Esquí (FAE) Marc Gutiérrez assegura que totes tres arriben en bona forma, tot i que la temporada ja està en la recta final i les cames comencen a pesar. «Els entrenaments d’aquests dies estan sent molt positius. Hem tingut unes condicions excel·lents aquests dies, dóna gust treballar veient que l’estació està del tot bolcada en les esquiadores i les nostres competiran sense pressió. Volem que gaudeixin i no els exigirem cap resultat.  Si mostren l’esquí que tenen no faran el ridícul ni de lluny, tot i que estaran les millors del món».
 
La primera espasa andorrana, Mireia Gutiérrez, Mimi, arriba a la cita de Grandvalira sense res a perdre. Ha disputat més de cent proves del màxim circuit mundial, però el 90% han estat en eslàlom, disciplina que treballa en exclusiva des de fa un parell d’anys, Li falten molts quilòmetres d’entrenament en velocitat però la il·lusió la delata. «Fa tres dies que vaig començar a entrenar velocitat per primera vegada en molt temps però estic molt animada, esperant que sigui ja diumenge». Ho diu perquè l’última vegada que va disputar una competició internacional a Andorra va ser l’any passat, el 15 de març. Tenia pressió perquè era una Copa d’Europa i no va acabar ni el gegant ni l’eslàlom. Ara la situació és ben diferent. «No espero res ni tinc cap objectiu perquè no tinc el nivell per estar entre les millors en combinada alpina. Només esquiar al meu nivell en eslàlom i en supergegant fer-ho el millor possible, sense pressió perquè no és la meva disciplina. Faig velocitat perquè és a casa i espero gaudir al màxim davant la família, els amics i l’afició. Em fa il·lusió».
 
Hinterreitner arriba en el seu millor nivell d’esquí, tot i que no va fer la pretemporada complerta per una operació a l’espatlla. Té només 18 anys però és una caixa de sorpreses. És debutant en Copa del Món i tan sols ha disputat nou proves de Copa d’Europa, però ella té clar que ve a fer: «Em van oferir córrer abans de marxar a una cursa FIS a Espot [on va fer un primer i un segon lloc, pocs dies després de guanyar a Vallnord-Pal] i no sabia com reaccionar. Vaig comentar-ho amb la família i vam decidir que sí, que valia la pena aprofitar l’experiència. Sé que no estic al nivell però això em servirà per agafar experiència, mirar de prop com esquien les millors i qui sap, si se m’encén la llumeta...».
 
Hinterreitner admet que, com la Mimi, gairebé no ha entrenat velocitat, però també assegura que aquests dies està aprofitant les sessions al màxim. «Són de molt bona qualitat, em serveixen per agafar molta referència a nivell visual i de crono. I també és cert que saber que competiràs amb les millors del món és un plus per donar més de mi. No vinc aquí de postureo, sinó a ampliar els meus coneixements en esquí, gaudir fent-ho el millor que pugui i estar contenta de mi mateixa».
 
NI LA GRIP POT AMB RAMÉNTOL / Per últim, Sara Raméntol també arribava amb la motivació al màxim però portava uns dies amb mal de coll i ahir va haver de fer bondat i no anar a entrenar, víctima d’una grip. «No seria la primera vegada que competeixo en aquestes condicions, això no m’ho perdo», va indicar ahir al vespre, deixant clar que per res del món es perdrà la cita d’El Tarter. Ella, com Hinterreitner, mai ha disputat una prova de Copa del Món però amb 19 anys acumula una mica més d’experiència i suma 22 participacions en Copa d’Europa. «Serà una experiència per veure en quin punt estic i el marge de millora que em queda. Millor ser cua de gat, segurament aprens més ràpid i els dies que pugui perdre d’entrenament aquesta setmana tampoc no em preocupen perquè arribaré més descansada al cap de setmana; ja porto molts mesos treballant».
 
Raméntol assegura no tenir «gens» de nervis: «No tinc pressió i em conec la pista. No em jugo res més que aprofitar al màxim l’experiència i gaudir del meu esquí. M’agradarà competir per primera vegada contra Lara Gut, per a mi una referència, tot i que no l’he pogut conèixer encara».
 
De la resta de països hi haurà dues participants d’Alemanya, Argentina, Àustria, Bielorússia, Canadà, Eslovàquia, Eslovènia, Estats Units, França, Hongria, Itàlia, Liechtenstein, Mònaco, Noruega, Polònia, Sèrbia, Suïssa, Suècia i República Txeca.
No estarà entre elles l’austríaca Marlies Schild, vencedora de l’eslàlom de Soldeu 2012 i que es va retirar l’any passat, però sí l’amiga de Mimi Tessa Worley, que va guanyar el gegant contra tot pronòstic, i com no Lindsey Vonn i Lara Gut, número u i dos del món, Tina Weirather, que es va imposar en el darrer supergegant de Copa del Món, o Mikaela Shiffrin, que torna a competir després de dos mesos lesionada i està encantada de tornar a Andorra: «Tinc grans records d’allà. A Grandvalira [Soldeu 2012] va ser la primera vegada que em vaig classificar per a la segona mànega  d’una Copa del Món».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT