PUBLICITAT

Andorra la Vella

Els milers de dossiers pendents a Batllia s’executaran a partir d’abril

Els tres saigs aixequen expectativa entre els lletrats i fan el ple amb una xerrada al Col·legi d’Advocats

Per marisa da costa

Desenes de lletrats van assistir a la xerrada oferida ahir al Col·legi d’Advocats, en què van comparèixer els tres saigs del Principat.
Desenes de lletrats van assistir a la xerrada oferida ahir al Col·legi d’Advocats, en què van comparèixer els tres saigs del Principat. | m.c.
Els tres advocats sobre qui, a partir del mes d’abril, recaurà la comesa de descongestionar les institucions judiciàries dels expedients pendents de resolució i forçar el compliment d’aquests, no saben encara a quin volum de dossiers s’enfrontaran però es manifesten llestos per a engegar la tasca del saig judicial. Serà amb l’inici de la seva activitat quan la llei, aprovada el desembre del 2014, entrarà en vigor. Precisament amb la finalitat d’explicar en què consistirà aquesta activitat, els nomenats per a dur-la a terme van comparèixer ahir al Col·legi d’Advocats.

L’assistència de més d’una setantena de lletrats va fer sobrepassar l’aforament de la sala per tal de conèixer de primera mà un servei del qual seran els primordials clients.
 
Lurdes Alonso, una de les seleccionades per a exercir aquest càrrec «autònom i independent» però «investit per l’autoritat pública per a procedir a l’execució forçosa», va fixar en «la descongestió de la Batllia» la principal meta dels saigs. Els dossiers que podran arribar als seus despatxos –i sobre els quals han de guardar secret professional– únicament respondran a problemàtiques civils i administratives. Si bé desconeixen encara el nombre de casos que els arribarà, va assegurar que estan «preparats» per rebre una xifra important i va recordar que aquells casos «que ja estan en marxa» seguiran sent competència de l’administració judicial.
 
Els requeriments de pagament i les execucions forçoses en cas d’incomplir-los no seran les seves úniques funcions. Les subhastes públiques i la funció de fedatari públic per a estendre actes de presència també entra dins de les seves competències. Existirà la possibilitat, en cas que una execució forçosa es consideri injustificada, d’iniciar accions contra el saig.
 
Els beneficiaris del servei/ Tant les administracions públiques com els particulars podran acollir-se als serveis oferits pel saig. Pel que fa a les institucions, les «sancions imposades» seran la causa principal per la qual els comuns i el Govern empraran aquesta font d’abastiment. De l’altra banda se situen els mateixos advocats, fet que va motivar la xerrada: «Són els que porten» el plet i «per tant continuaran sent competents». També els particulars podran acudir a aquesta fórmula per a cobrar un deute. 
PUBLICITAT
PUBLICITAT