PUBLICITAT

Andorra la Vella

Cobrador del frac a l’andorrana

Els tres saigs no tindran la capacitat d’expulsar i la seva labor se centrarà en els expedients de les branques civil i administrativa

Per marisa da costa

| ANA
Compte amb l’acumulat de 200 euros de multa pendents amb els diferents comuns per ‘aquell dia que no vaig posar el tiquet de la zona blava a Ordino’ o aquell altre degut ‘a que se me’n va anar la cosa de les mans, el tiquet va caducar i per això em van multar’. Que –malgrat que el preu va en funció de la parròquia–, tot i que sembla que ‘només’ siguin sis euros, si un és despistat i l’incident d’exhaurir el temps del tiquet o d’oblidar posar-lo ha tingut lloc en més d’una ocasió, la broma pot acabar en un muntant important. 
 
Si fins ara la Batllia estava prou ocupada com per picar casa per casa als despistats per reclamar-los el pagament d’aquestes multes, ara hi ha una figura especialment pensada des del Govern per acabar amb aquests lapsus de memòria i a la que poden recórrer els comuns. Poden i pensen recórrer, de fet, vist que la xifra d’expedients pendents en aquest sentit ascendeix fins a uns 40.000 dossiers –segons estimacions de les entitats parroquials– i periòdicament, el Butlletí Oficial fa públiques les sancions pendents de cobrament que, sumades totes, fan tremolar les butxaques encara que la cosa no ens afecti. 
 
Serà el saig judicial qui s’encarregui, encomanat pels òrgans comunals, de venir a reclamar aquells sis euros que de ben segur més d’un havia oblidat. Tot i que aquests són només exemples quotidians per a fer-se una idea, il·lustren quina serà la funció del saig del mes d’abril endavant. Els requeriments de pagament no seran, però, la seva única labor; en cas que no fem cas de les advertències, podran procedir a l’execució forçosa. És a dir, a l’embargament dels nostres béns. En cap cas, però, aquests segrests podran arribar al punt de l’expulsió, vist que així ho contempla la llei. 
 
En resum, és un cobrador del frac, però en versió andorrana. La seva principal tasca consistirà en tractar amb deutors. I l’objectiu dels tres primers saigs que a l’abril iniciaran carrera després que el desembre de 2014 s’aprovés la Llei d’embargament i del saig, serà la d’alliberar la Seu de la Justícia dels milers d’expedients que l’ocupen i que molts d’ells fa temps que haurien d’haver estat executats.
 
La voluntat, tal com va manifestar una de les saig ahir, és la de ser «proper» a l’endeutat. Tot el proper que pugui ser un quan inicia els contactes amb una persona per reclamar-li el què té pendent amb una tercera, vist que no ha fet cas dels memoràndums d’aquest darrer. De no aconseguir el pagament per les bones, s’haurà de recórrer a l’embargament, però s’intentarà que aquest sigui la darrera via a la que recórrer, segons va dir la mateixa saig. La intenció és clara, «no fer més mal a qui ja ho està passant malament». 
 
La necessitat d’aquesta figura neix del context de crisi viscut els darrers anys. Els problemes econòmics han desencadenat deutes que no han vist final i que suposen per al a Batllia desenes de milers d’expedients que ja fa temps que haurien d’haver estat resolts, vist que,  a més, els períodes previstos per llei per a executar sentències són «curts», segons els mateixos lletrats. L’ànsia sempre ha despertat presses. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT