PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El projecte de la UCAM va ser presentat a Govern l’any passat

La Universitat va parlar de les pràctiques dels estudiants de Medicina

Per josep romero

Instal·lacions de la Universitat Catòlica Sant Antoni a la localitat espanyola de Múrcia.
Instal·lacions de la Universitat Catòlica Sant Antoni a la localitat espanyola de Múrcia. | El Periòdic
Tot i que fonts governamentals asseguren que la Universitat Catòlica Sant Antoni (UCAM) no ha presentat cap projecte per a la seva implantació al Principat, fonts consultades per EL PERIÒDIC asseguren tot el contrari. Una delegació encapçalada pel mateix ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover, es va desplaçar a Múrcia l’any passat per conèixer les instal·lacions i tenir un primer contacte amb els dirigents del centre educatiu amb el seu president, José Luis Mendoza. Aquesta trobada ha estat reconeguda pel Govern però, en canvi, no la resta de contactes mantinguts posteriorment entre les dues parts. 
 
Aquest rotatiu ha pogut saber que, fins i tot, un comitè de la UCAM va visitar l’hospital de Meritxell i es va reunir amb els dirigents del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària, SAAS, per parlar de la possibilitat que els estudiants de la futura facultat de Medicina poguessin fer les pràctiques al centre hospitalari. 
 
En aquell moment totes dues parts van donar el vistiplau per continuar les converses que permetessin que el centre d’ensenyament superior pogués obrir les seves portes al Principat el curs 2017-18. 
 
L’informe enviat per la UCAM va ser enviat al titular de la cartera corresponent, Eric Jover, que a la vegada ho va presentar al consell de ministres per a la seva discussió. 
 
Les instal·lacions de l’Opus Dei al Principat contemplen la possibilitat d’estudiar Medicina i Fisioteràpia i Odontologia, així com Ciències de l’Esport.
 
ESTAT DE LA QÜESTIÓ/ Hores d’ara el projecte continua sobre la taula del ministre Jover a l’espera que apaivagui el temporal i escampi la boira en relació a les informacions aparegudes en diferents mitjans de comunicació espanyols que es fan ressò de les presumptes irregularitats urbanístiques comeses per Mendoza.

Les actuacions judicials encetades volen demostrar que hi va haver un delicte contra l’ordenació del territori quan Mendoza va decidir ampliar les instal·lacions universitàries murcianes, que s’haurien realitzat sense la corresponent llicència d’obres en un terreny d’especial protecció. La Fundació Sant Antonio va reclamar més tard la corresponent llicència per aixecar un edifici, basant-se en les finalitats socials de l’entitat.
 
No obstant això, l’escrit del fiscal de Medi Ambient constata que els terrenys estan en realitat a nom del Centre d’Estudis Universitaris Sant Antoni, per la qual cosa Mendoza no pot justificar que la societat tingui les finalitats socials de la fundació. 
 
Els jutges hauran de resoldre ara la demanda de la Fiscalia per decidir si s’obren diligències a l’impulsor del centre universitari al Principat i que podrien derivar en la celebració d’una vista oral. 
 
Una situació que podria estar resolta potser en les properes setmanes o mesos, segons ho determini el jutjat d’instrucció.

El Vaticà investiga l’origen de les donacions/ La Santa Seu continua amb les investigacions per determinar l’origen dels imports econòmics que, en forma de donacions, va fer arribar José Luis Mendoza al Vaticà. El promotor de la implantació de la UCAM a Andorra va reconèixer públicament aquestes ‘aportacions’ per a finalitats socials. Una pràctica que habitualment realitzava des del pontificat de Joan Pau II fins a l’actual del papa Francesc. El silenci és manté mentre la maquinaria vaticana continua endavant per intentar esclarir la procedència dels milers d’euros que durant anys el mecenes va enviar a l’estat vaticà. Mendoza és membre de l’Opus Dei i, Francesc li recorda, tot i que sense esmentar el seu nom, que no es pot utilitzar el nom de Déu pagant en negre i després fer donatius per encobrir injustícies. Bergoglio pretén llançar llum d’una vegada per sempre sobre les finances vaticanes aprovant severes lleis internes de transparència i negociant amb el Govern italià la fi del Vaticà com a paradís fiscal. El fet és que Francesc vol donar més claredat a les aportacions de destacats i poderosos adinerats catòlics com les del president de la UCAM, que estan malmeten la imatge de l’Església Catòlica. 
PUBLICITAT
PUBLICITAT