PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Iniciada la prova pilot de recollida de matèria orgànica

Vuit establiments s’han adherit a la iniciativa realitzada al Pas de la Casa

Per EL PERIÒDIC

La prova es fa al Pas de la Casa
La prova es fa al Pas de la Casa | ANA
Des de fa unes setmanes es va posar en marxa la prova pilot per a la recollida i tractament de la matèria orgànica que es troba ubicada a l’aparcament del Bullidor del Pas de la Casa. 
D’aquesta manera, una empresa privada recull cada dia entre 60 i 70 quilograms d’aquest residu i el tracta en una màquina que es troba instal·lada a l’aparcament del Bullidor del poble encampadà. Aquesta prova serveix per avaluar la implantació de la recollida de matèria orgànica al país, assolint els objectius que estan marcats al Pla Nacional de Residus. La matèria es recull entre vuit grans productors, segons ha informat l’ANA.
 
Adjudicació de la prova / El passat 28 de gener es va iniciar aquesta prova pilot i l’empresa encarregada de gestionar aquesta planta recull els residus orgànics que generen cinc restaurants, una granja i dos hotels. Tal com posa en relleu el director general de Medi Ambient i Sostenibilitat del Govern, Marc Rossell, després d’una aturada que ha estat motivada per qüestions de funcionament, ara ja s’ha tornat a posar en marxa amb un resultat òptim. 
Aquesta prova pilot s’havia de dur a terme el 2015 tot i que per diferents raons s’ha anat posposant fins a aquest any i, un cop passi la temporada d’hivern, s’avaluarà si la màquina «continua al Pas o la movem de lloc» o bé si la prova pilot es reprèn l’hivern vinent, ja que una de les qüestions que es volen testar és el funcionament en condicions extremes, com de molt fred. 
Tanmateix, Rossell recorda que amb la gestió d’aquesta màquina es pretén aconseguir el 5% de tractament de matèria orgànica que marca el Pla Nacional de Residus. Tot i que la prova pilot ha de servir per implantar aquesta recollida, el director de Medi Ambient assenyala que ja hi ha una experiència prèvia que es va fer amb llars unifamiliars, que van prendre part en una prova pilot que va impulsar el Centre Andorra Sostenible «tot i que no va ser gaire un èxit ja que la realització del compost no és una cosa tan evident». 
 
El PS impulsa un pla de residus / Els consellers generals del Partit Socialdemòcrata (PS), Gerard Alís, Rosa Gili i Pere López, han tramitat a Sindicatura una proposta perquè el parlament reclami al Govern l’elaboració d’un nou Pla Nacional de Residus «que estigui dins de la normativa europea i de les accions implantades als països del nostre entorn». Posant especial atenció en «el compostatge de matèria orgànica». 
L’escrit –que s’haurà de sotmetre a votació pel ple del Consell General– remarca que l’actual pla «està desfasat i no té en compte nous plantejaments de reciclatge, així com la nova legislació europea que fomenta una gestió dels residus apropiada i de les tècniques de valorització de reciclatge».

Comenta aquest article

PUBLICITAT