PUBLICITAT

Andorra la Vella

El CFPA es querella avui contra Sancho i Peralba

El sindicat de Policia acusa els exdirectius de cometre el delicte d’escoltes il·legals

Per Esther Jover Martin

L’exdirector de la Policia, Joan Ramon Peralba, en una compareixença del novembre del 2013.
L’exdirector de la Policia, Joan Ramon Peralba, en una compareixença del novembre del 2013. | Tony Lara
El Col·lectiu de Funcionaris del Cos de Policia (CFPA) presenta avui la querella criminal contra l’exdirector de la Policia, Joan Ramon Peralba, i l’excap d’assumptes interns de la Policia, Ramon Sancho, per cometre un delicte d’escoltes il·legals. Alhora, el representant legal del sindicat presentarà un recurs al Tribunal de Corts pel sobreseïment de la causa.
 
L’advocat del CFPA, Xavi López, va detallar ahir que la querella es basa en tres articles del Codi Penal: el 183, el 189 i el 350. L’article 183, sobre escoltes il·legals i conductes afins, estableix que «el qui per vulnerar la intimitat d’un altre sense el seu consentiment intercepti les seves telecomunicacions o utilitzi artificis tècnics d’escolta, consulta electrònica, transmissió, gravació o reproducció del so o de la imatge, o de qualsevol altre senyal de comunicació, ha de ser castigat amb pena de presó d’un a quatre anys. La temptativa és punible».
 
L’article 189, de qualificació per a funcionari o autoritat, diu que «l’autoritat o el funcionari que, fora dels casos permesos per la llei, sense haver-hi motiu legal inicial referit a la persecució d’un delicte i prevalent-se del seu càrrec, realitzi qualsevol de les conductes descrites en els articles anteriors d’aquest capítol, ha de ser castigat amb les penes respectivament previstes en els mateixos articles en la seva meitat superior i, a més, amb la pena d’inhabilitació de drets públics fins a sis anys si el límit màxim de la pena no supera els tres anys de presó i fins a nou anys si és superior».
 
Finalment, l’article 350 del Codi Penal, sobre escoltes il·legals, i inclòs en la secció que regula els «delictes comesos per funcionaris públics contra la inviolabilitat domiciliària i les altres garanties del dret a la intimitat», fixa que «el funcionari que, amb motiu legal inicial, continuï interceptant les comunicacions o utilitzi artificis tècnics d’escolta, transmissió, gravació o reproducció del so, de la imatge o de qualsevol altre senyal de comunicacions, amb violació de les garanties constitucionals o legals, ha de ser castigat amb pena d’inhabilitació per a l’exercici de càrrec públic fins a sis anys. Si el funcionari divulga o revela la informació obtinguda, la pena s’ha d’imposar en la seva meitat superior».
 
El lletrat del CFPA va aclarir que presentar una querella criminal significa «constituir-se en part del procediment penal, en què demanes que es processi una persona per un determinat delicte, amb l’ànim que, més endavant, presentis una acusació amb una sol·licitud de pena». De moment, el sindicat entra a la Batllia la demanda per al processament de Sancho i Peralba i, en paral·lel, presenta al Tribunal de Corts el recurs contra la decisió de sobreseïment de la causa. 
 
ELS FETS / Entre el gener del 2008 i el maig del 2010, presumptament, des del despatx del director de la Policia, es van gravar les converses que 36 agents van mantenir telefònicament dins de l’edifici administratiu. Fa un parell d’anys, l’exdirector de la Policia, Peralba, va rebre una citació de la Batllia per declarar sobre les escoltes. 
 
El passat 28 de gener, la batlle Canòlic Mingorance va decidir el sobreseïment del cas «fins que l’aparició de noves dades o elements facin necessària la prosecució de la investigació» ja que considera que no queda demostrat que les gravacions es van ordenar. En l’aute argumenta que en l’aute que «de la instrucció practicada se’n desprèn que no es pot determinar quina persona va ordenar la gravació en continu de les línies de l’edifici administratiu del Servei de Policia» i i també que no es pot determinar «si aquesta continuïtat de les gravacions fou voluntària o bé imprudent degut a un desajust tècnic en la instal·lació del sistema». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT