PUBLICITAT

Andorra la Vella

Acció legal per la intimitat

El CFPA presenta una querella criminal contra dos exdirigents del cos de Policia, Peralba i Sancho

Per M.C.

El president del CFPA, Salvador Prieto, es dirigeix a la Batllia per entrar la querella criminal contra les escoltes il·legals, ahir.
El president del CFPA, Salvador Prieto, es dirigeix a la Batllia per entrar la querella criminal contra les escoltes il·legals, ahir. | Tony Lara
L’oposició frontal al punt i apart posat per la batlle Canòlic Mingorance al cas de les escoltes a 36 agents de la Policia va materialitzar-se el migdia d’ahir amb l’entrada, a la Seu de la Justícia, d’una querella criminal contra els presumptes autors de la violació de la intimitat dels funcionaris així com el recurs al sobreseïment dictat per la instructora el passat 28 de gener.
 
En representació dels afiliats al Col·lectiu de Funcionaris del Cos de Policia (CFPA), Salvador Prieto va presentar a la Batllia la demanda contra l’exdirector del cos, Joan Ramon Peralba, així com l’excap d’assumptes interns de la Policia, Ramon Sancho, pel delicte d’escoltes il·legals esdevingut durant més dos anys. Aquesta acció legal és paral·lela al recurs contra l’arxivament provisional del cas motivat, segons la batlle, per manca d’evidències acusatòries. La mateixa querella desglossa «una sèrie de proves» que els perquisidors van desestimar realitzar «en el seu degut moment» però que, a parer del sindicat, podrien ser determinants.
 
Tot i no voler entrar a detallar els indicis pels quals els funcionaris afectats creuen que podria esclarir-se la inculpació de Peralba i Sancho, Prieto va donar per fet que es tracta d’unes escoltes ordenades i no d’una «gravació imprudent», com hauria al·legat Mingorance. En aquest sentit, i preguntat sobre les motivacions dels comandaments per procedir a les escoltes, el representant dels afiliats va assegurar que «els únics que saben el motiu són les persones que en el seu dia van donar l’ordre d’enregistrar aquestes converses». 
 
Espionatge sense raons/ El punt focal de la indignació dels policies adherits a l’acció penal rau en l’aparent manca de motivacions per part dels comandaments per procedir a la intervenció de les comunicacions de més d’una trentena d’agents. Tal com va lamentar Prieto, «el que a nosaltres se’ns fa difícil d’entendre és que es puguin gravar converses de companys –en principi– sense cap motiu». Aquest desencís se suma a la inacció de l’administració de la justícia. Amb tot, l’acció penal va venir motivada a petició d’uns afiliats no disposats a deixar impune el que incorre no només en la violació de la intimitat de membres del cos de Policia sinó també manca de confiança vers la seva tasca. Prieto va negar ser coneixedor sobre la possibilitat que el material procedent de les escoltes il·legals fos d’utilitat per a actuar en contra d’algun dels afectats.
 
Satisfacció per atrapar el tirador/ Tot matisant que no es tracta de matèria competència del sindicat, el president del CFPA va celebrar ahir la detenció del presumpte autor dels trets contra la façana de l’edifici administratiu de la Policia i va felicitar «la professional absoluta» que va «permetre agafar el presumpte autor». 
PUBLICITAT
PUBLICITAT