PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Un 1 de maig centrat en els baixos salaris i en la situació de la CASS

Un any més els sindicats renuncien a la convocatòria d’una manifestació en favor d’un acte festiu

Per JOSEP ROMERO

Una reunió dels representants dels sindicats, en un establiment del centre d’Andorra la Vella.
Una reunió dels representants dels sindicats, en un establiment del centre d’Andorra la Vella. | TONY LARA
Un any més Andorra continuarà sense manifestació de l’1 de maig i es repetirà el mateix format de l’any passat: un acte popular i festiu i, alhora, reivindicatiu al Prat del Roure, a la parròquia d’Escaldes-Engordany. L’USdA i el STA es van reunir dilluns passat per preparar la celebracions commemoratives del Dia Internacional del Treball. Si el temps no acompanyés s’estudia un espai alternatiu. La darrera manifestació al Principat es va celebrar el 2011.
En la trobada totes dues organitzacions van apostar per repetir la fórmula de l’any passat: una arrosada amenitzada per un grup musical i que acabarà amb la lectura d’un Manifest unitari. El document d’enguany incidirà en fer saber la situació socio-laboral dels treballadors d’Andorra, fent-se especial ressò en la petició d’un augment dels salaris que, en molts casos, afirmen, estan al voltant dels 1.000 euros de mitjana.  
 
Tanmateix es vol incidir en la problemàtica actual de la CASS respecte a la proposta d’increment de les cotitzacions defensada  per l’Executiu de Toni Martí per aconseguir la viabilitat del sistema sanitari i de pensions. Un Manifest al que esperen s’adhereixin altres sindicats i formacions polítiques del país. La jornada que comptarà, a més, amb jocs per a la mainada amb animacions infantils. 
 
Per al secretari de la USdA, Gabriel Ubach, una pujada de les aportacions a la seguretat social andorrana no pot ser assumida per les petites i mitjanes empreses del Principat i, «en alguns casos tampoc per les grans», en un context econòmic encara desfavorable i lluny dels «cants de sirena del Govern» que parla d’una economia amb símptomes de recuperació.
 
L’USdA i el STA demanen que la CASS «sigui nacionalitzada, que formi part de l’Administració pública estatal, que el Govern administri el seu funcionament i que l’Estat assumeixi les garanties de protecció a la salut i a la jubilació, o les deficiències econòmiques que se’n puguin derivar». 
 
PRECARIETAT LABORAL /Ubach va assenyalar a EL PERIÒDIC que s’ha optat per una jornada lúdica, amb diverses activitats, davant «el risc de la integritat laboral dels treballador que tenen por a les represàlies posteriors dels empresaris si els hi arriben a identificar participen en actes reivindicatius». En les celebracions d’aquest any s’espera superar les xifres de participació del 2015 que van aplegar a 130 persones. 
Un Dia del Treballador que un any més  es commemora al país amb un «agreujament de la situació dels treballadors i que ara mateix és desastrosa».
 
Ubach denuncia els incompliments del cap de Govern en relació a les seves peticions per avançar en els àmbits socials i laborals que segueixen sent «assignatures pendents d’Andorra». Fins i tot continuen sense produir-se els canvis en el Codi de Relacions Laborals que incloguin la regularització dels convenis col·lectius per incorporar a les empreses la figura dels delegats sindicals, entre d’altres aspectes que fan que el país «encara no estigui normalitzat des del punt de vista democràtic». Tot dibuixa un escenari que implica que «la precarietat laboral continuï està molt present». En aquesta mateixa línia el sindicalista es mostra pessimista davant un possible canvi d’actitud de l’Executiu i que «està en consonància amb la seva manca de sensibilitat social i laboral». 
 
REFORMA de la FUNCIÓ PÚBLICA/ D’altra banda l’USdA denúncia que el ministre d’Administració Pública, Transports i Telecomunicacions, Jordi Alcobé, els hi hagi exclòs en les negociacions de la reforma de la llei de la Funció Pública i«ens hi hagi escombrat com a sindicat, deixant indefens una part dels empleats públics». Els fets , cal recordar, es van produir a finals del mes de gener passat. El titular de la cartera ministerial «no se’ns reconeix com a força sindical interlocutora en l’àmbit de la funció pública». 
Tot i així es consideren legitimats per poder negociar el marc legislatiu ja que asseguren tenir més d’un centenar d’afiliats en l’administració pública, a més dels que es puguin comptabilitzar dins dels sindicats dels cossos especials com ara duaners, bombers, banders i policia. Una situació que ha estat denunciada davant la OIT, Organització Internacional del Treball, i també davant el Consell d’Europa. 
 
RESPECTAR ELS ACORDS / L’USdA reitera que espera que els 32 acords als quals la Plataforma Sindical va arribar amb el Govern durant la legislatura 2009-2011, en què governava el Partit Socialdemòcrata, «siguin respectats i potenciats en aquestes converses». Alhora, demana que les decisions es prenguin amb un màxim de diàleg i consens, «lluny de les imposicions dictatorials en què es va convertir la Llei del pla de pensions», per evitar «que una vegada més es converteixi en una llei polèmica i judicialitzada».
 
Tenint en compte que la llei estableix que la reforma s’ha de fer en un termini de dos anys a partir de l’entrada en vigor de la Llei del pla de pensions -aprovada el juny del 2015-, l’objectiu de l’Executiu és poder disposar del projecte de llei i d’entrar-lo a tràmit parlamentari aquest mateix any. L’Executiu s’ha fixat com objectiu de la reforma de la legislació, que té ja 15 anys, actualitzar-la per donar-li més flexibilitat i  potenciar el perfil professional de l’administració pública,
 
A banda, els sindicats volen aprofitar aquestes trobades per demanar que s’acabi de configurar el funcionament del nou pla de pensions.
 
LLEI DE CONSULTES/ En paral·lel els sindicats continuen amb la seva campanya de recollida de signatures, que van reprendre a principis del mes de febrer passat per tal de promoure una llei de consultes que permeti una participació més activa dels ciutadans en la política del país i el vot dels residents a les eleccions comunals. Alhora volen seguir mantenint la unitat per defensar els drets del treballadors i animar el sindicalisme en el sector privat. 
 
Els sindicats USdA, SAT i Sitca mantenen el recull de firmes davant la seu de la CASS en favor de la participació dels residents, amb un nombre determinat d’anys al país, en les eleccions comunals. En aquest punt de signatures les organitzacions sindicals disposen de l’autorització del comú d’Andorra la Vella per poder ocupar aquest espai de la via pública durant sis mesos, fins a principis de l’estiu vinent. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT