PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Piqué assegura que hi ha «marge per millorar» el servei sanitari

El doctor afirma que alguns estudis constaten que entre el 20 i el 30% de les accions es podrien suprimir

Per LÍDIA RAVENTÓS

El director del SAAS, Josep Maria Piqué, ahir durant la roda de premsa a la Clínica Verge de Mertixell.
El director del SAAS, Josep Maria Piqué, ahir durant la roda de premsa a la Clínica Verge de Mertixell. | ANA / B.N.
El nou director del SAAS, Josep Maria Piqué, va afirmar que Andorra «no està malbaratant diners» en sanitat i que la despesa que se’n fa per habitant «no és desproporcionada». Les declaracions les va fer ahir durant l’acte de presentació del seu nou càrrec que va tenir lloc a la Clínica Verge de Meritxell i on va certificar que «ens manca informació més detallada però amb la que tenim la quantitat d’euros que destina el país per habitant no és una quantitat desproporcionada». Amb tot, el doctor va assegurar que hi ha «marge per millorar» i que «la nostra obligació és optimitzar al màxim els recursos disponibles». «No és que estiguem malbaratant diners però amb aquests diners podríem tenir una millor qualitat del servei», va expressar. En aquest sentit, va exposar que hi ha estudis que constaten que «entre el 20% i el 30% de les accions realitzades es podrien suprimir i la qualitat no minvaria».
 
Piqué també va apuntar que, tal i com passa en altres països, el model de la sanitat tendeix a ser «inflacionista». Segons el doctor, aquesta situació es deu a dos àmbits de la naturalesa humana. Per una banda, «perquè el malalt sol ser demandant perquè interpreta que contra més proves, millor qualitat». I de l’altra, els professionals mèdics «també tenen una certa tendència a protegir-se perquè no se’ls escapi res». Això provoca, en parer de Piqué, que moltes de les proves que es realitzen es podrien evitar i, per tant, reduir la despesa. «Quan s’analitza a posteriori, potser veus que el 70% de les coses que has fet no eren necessàries i aquí és on hi ha una possibilitat gran d’estalvi». «Pagar activitat per activitat té una certa tendència inflacionista. Cal pagar qualitat i no quantitat», va reflexionar. 
 
Primer diagnòstic/ L’increment de l’esperança de vida i el conseqüent envelliment de la població, sumat al cost de les noves tecnologies implementades en l’àmbit sanitari també són alguns dels motius que, segons el doctor, han obligat a augmentar les partides destinades a la sanitat de molts països. En el cas del Principat, va destacar com a aspectes positiu que la piràmide poblacional «encara no està molt envellida». També va subratllar que les petites dimensions del país «haurien de fer més fàcil una bona organització». Així mateix, va ressaltar que el copagament ja establert i la lliure elecció de metges són alguns dels punts forts del sistema actual. 
 
Per contrapartida, va marcar la descoordinació entre els professionals liberals i el SAAS com a punt a corregir. Sobre com millorar aquesta problemàtica, Piqué va comentar que encara no coneix prou la situació però «el punt de partida és que han de treballar estretament per optimitzar recursos i tenir la informació de la continuïtat assistencial». Una qüestió amb la qual els metges liberals «guanyarien capacitat per donar un millor servei» i per la qual cosa creu que «ho han de viure com un canvi cap a positiu». Com a punt feble també va afegir que el fet de ser un país petit «comporta necessàriament que mantenir el sistema sigui car». 
 
Pel que fa a la derivació de serveis a institucions foranes, Piqué va defensar que «no podem tenir aquí estructures per tot i hem de garantir una qualitat». «Cal definir amb criteris tècnics què es pot resoldre aquí i que no», va presentar. El doctor confia que una bona organització i planificació millorin aquesta derivació aconseguint una bona comunicació d’institució a institució i no pas de metge a metge. També va recalcar la importància de l’existència d’un retorn d’informació per poder dur un bon seguiment des del país encara que el tractament tingui lloc a fora. 
 
Una o dues legislatures/ El director del SAAS va informar que cal dur a terme un diagnòstic del sistema sanitari exhaustiu per tal de planificar adequadament la reforma i que la implementació dels canvis requeriran d’«una o dues legislatures per arribar a una situació òptima». Va avançar però, que «les línies mestres» de la reforma hauran d’estar enllestides «en un o dos mesos» i va insistir en la importància de tractar-les en el pacte d’Estat proposat pel ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany.
 
Josep Maria Piqué també va fixar que ve sol i que la seva intenció és formar l’equip per dur a terme la reforma amb professionals del Principat. «Vull mirar de buscar talent i compromís dins dels professionals del país. Només si no trobéssim algun dels perfils aquí aniríem a buscar-lo fora», va declarar. El doctor català també va demanar «més temps per fer un diagnòstic més precís».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT