PUBLICITAT

Pas de la Casa

La prova pilot de la matèria orgànica costarà 100.000 euros

Cada dia es recull el 0,2% del total produït al Principat

Per EL PERIÒDIC

El compost que resulta del compostatge de la matèria orgànica.
El compost que resulta del compostatge de la matèria orgànica. | ANA /M.F.
La prova pilot per a la recollida i tractament de la matèria orgànica que s’està duent a terme al Pas de la Casa està funcionant «correctament» i el retorn que estan tenint des de l’empresa és que hi ha vuit productors que hi participen «però que podrien ser 15 o 20». Així ho va assegurar el conseller d’Higiene, Medi Ambient i Agricultura del Comú d’Encamp, Aleix Varela, ahir durant una visita que es va fer a les instal·lacions. Cada dia es recullen 70 quilograms de matèria orgànica, la qual cosa correspon al 0,2% del total de la que es produeix al Principat, tal com va explicar el director general del Departament de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marc Rossell a l’Agència de notícies ANA. El cost de la prova pilot serà de 100.000 euros durant un any.
 
Hi ha vuit productors singulars del sector de l’hostaleria que s’han sumat a la prova pilot però sembla que el retorn està sent satisfactori i que, tal com va posar en relleu el conseller encampadà, Aleix Varela, el volum de participants «podrien ser 15 o 20» i, per tant, va valorar que està funcionant «correctament». Cada dia es recullen 70 quilograms de matèria orgànica, la qual cosa correspon al 0,2% del total de la que es produeix al país, segons va exposar el director general del Departament de Medi Ambient i Sostenibilitat del Govern, Marc Rossell, durant la visita que s’ha fet a les instal·lacions situades a l’aparcament del Bullidor del Pas de la Casa.
 
Aquests prova pilot, que s’emmarca en els objectius marcats en el Pla Nacional de Residus (PNR) per al període 2012-2016 de tractar aquesta matèria, té un cost de 100.000 euros per una durada d’un any i és la culminació d’un treball que ja es va iniciar amb l’autocompostatge entre particulars ara fa uns anys i un seguit d’estudis per avaluar la millor opció. S’ha escollit el Pas de la Casa, tal com va concretar Rossell, tant per la «implicació del Comú d’Encamp» com perquè la Comissió Nacional de Residus va considerar que l’estacionalitat del turisme i les temperatures extremes permetran avaluar si aquest sistema pot ser utilitzat en altres zones.
 
Segons va indicar Marc Rossell, per poder arribar al 5% del tractament de la matèria orgànica, que de fet és un dels objectius marcats, s’haurien d’instal·lar «25 màquines com aquesta», per la qual cosa aquesta prova pilot també ha de servir per veure on seria més interessant instal·lar-les. Per ara, es pensa en zones aïllades per reduir la freqüència de la recollida ja que en llocs més cèntrics es podria recuperar cada dia i, per tant, fer servir altres alternatives. 
 
A través dels 70 quilograms que la màquina rep cada dia se’n poden arribar a produir 20 de compost que després pot ser utilitzat per a la jardineria. Varela va destacar que la prova està funcionant «força bé» i que des de l’empresa que l’està duent a terme se’ls va comunicar que «la gent està molt conscienciada» i que s’està «discriminant bastant bé» la matèria. A la visita també hi van participar representants de tots els comuns, que participen en l’elaboració dels objectius del Pla Nacional de Residus.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT