PUBLICITAT

Andorra La Vella

Els museus com a punt de mira per reivindicar el paper femení

12 artistes empren la història i el patrimoni dels espais culturals per contextualitzar les seves creacions

Per ESTEFANIA GRACIA

Presentació del projecte ‘Una altra mirada és possible’ al Centre Cultural La Llacuna, ahir.
Presentació del projecte ‘Una altra mirada és possible’ al Centre Cultural La Llacuna, ahir. | EL PERIÒDIC
Els espais museogràfics d’Andorra acolliran des de dissabte i fins al cinc de juny les obres de 12 artistes que se centren en la recerca dels estereotips de gènere que estan integrats en la societat i que es poden trobar en els museus del país. D’aquesta manera, els autors han fet visibles aquests estereotips i han intentat capgirar-los a través de les seves manifestacions artístiques. 
 
El projecte, impulsat per Laboratori 376 –i sota el títol Una altra mirada és possible–, recull un seguit de creacions desenvolupades a través de les noves tecnologies, imatges, històries, llums o altres elements contemporanis. Amb aquestes obres, els artistes reivindiquen el paper de la dóna, així com la part més femenina dels homes. 
 
Tanmateix, les creacions s’integraran en els continguts propis de cada museu del Principat que hi participa. Així, els curiosos que s’apropin als espais museístics –pel mateix preu de l’entrada normal– tindran l’oportunitat de gaudir de les obres reivindicatives, que estaran present durant tres mesos.
 
Posteriorment, les obres es traslladaran a la Bienal Miradas de Mujeres que es celebra aquest any a Madrid. Un esdeveniment pensat per a reflexionar i debatre sobre els diferents aspectes que envolten aquest àmbit estereotipat. 
 
Museus i artistes del projecte / Dins del projecte hi participen els següents museus: Casa Rull, Museu de l’Electricitat, Museu Areny Plandolit, Museu de l’Automòbil, Museu del Còmic, Museu Postal, Museu del Tabac i Farga Rossell. 
Pel que fa als artistes participants, aquest són: Neus Mola, Maite Luque, iO Casino, Susanna Ferran Vila, Emmanuelle Besnard Savin, Alfons Valdés, Montserrat Altimiras Corderroure, Susanna Herrador, Rafel Contreras, Eve Ariza, Samantha Bosque i Itziar Badenas.
 
Visites guiades / La inauguració de les exposicions es farà aquest dissabte i diumenge durant diferents itineraris que recorreran els museus del Principat. Tot i que les exposicions es podran veure durant tota la setmana, els dissabtes –després de la inauguració– l’autor de cada obra oferirà una visita guiada «i pot ser que hi hagi altres sorpreses que encara estem estudiant», van destacar ahir durant la presentació del projecte des de Laboratori 376.  
 
Obres reivindicatives / A través de l’imaginari patrimonial, els 12 artistes han evocat la seva presència en cada obra, buscant el paper femení en el context o contingut dels museus. Mostrant així perquè la història és com és i obrint un debat a través de la mirada de la dóna. 
 
Per exemple, Montserrat Altimiras, que exposa al Museu del Còmic de la Massana, ha partir de la idea que els herois majoritàriament són homes, mentre que les dones es veuen més com la figura «feble que cal rescatar». Vers aquest fet, ha realitzat cinc imatges ressaltant a la dona com una «heroïna quotidiana». 
 
Tanmateix, Alfons Valdés, artista que també exposa al Museu del Còmic, ha partit dels dibuixos creats per Quino (Mafalda) per elogiar la visió que mostra «aquesta nena sabia». D’altra banda, Samantha Bosque, que mostra les seves obres al Museu del Tabac, ha volgut visualitzar quin ha estat el rol de la dona fumadora. Ja que antigament eren els homes qui fumaven, mentre que les dones, tot i fumar també, s’amagaven davant de la societat que no ho veia amb bons ulls. Així, Bosque ha fet una modificació d’una fotografia de l’arxiu històric del museu amb una d’una dona de l’època en què no fumava «i l’hem fet fumar». A més, Eve Ariza, que també exposa al Museu del Tabac, explica la història verídica d’una nena contrabandista. 
 
D’altra banda, Itziar Badenas, que ubica les seves obres a la Farga Rossell, mostra «tot i que és un espai molt masculí», segons matisa l’artista, la vida quotidiana dels fargaires, traient a la llum la part més femenina d’aquests durant les hores fora del treball, «ja que també havien de fer les tasques de la llar com rentar la roba o cuinar». 
 
Per la seva part, Emmanuelle Besnard, artista que exposa al Museu de l’Automòbil, ha treballat en els estereotips que rodegen el món del vehicle. Mostrant l’experiència d’una propietària «moderna» d’un dels cotxes que estan exposats al museu i contextualitzant l’evolució. 
 
Finalment, Maite Luque, que ubica les seves obres a Casa Rull, ha recorregut la història de l’entitat museística i –després de descobrir que el cognom de Casa Rull va desaparèixer al 1.600 en casar-ne la darrera filla– ha volgut mostrar la pèrdua de cognom «i identitat a través de les mans». 
PUBLICITAT
PUBLICITAT