PUBLICITAT

La Seu d'Urgell

Els estudiants urgellencs fan vaga contra la Lomce i el ‘3+2’

El col·lectiu veu el pla com «una elitització i mercantilització de l’ensenyament públic»

Per EL PERIÒDIC

Protesta d’estudiants a la Seu d’Urgell contra la Lomce i el ‘3+2’.
Protesta d’estudiants a la Seu d’Urgell contra la Lomce i el ‘3+2’. | RÀDIOSEU
Estudiants de secundària es van manifestar ahir al matí pels carrers de la Seu d’Urgell per sumar-se a la vaga convocada arreu del país per protestar contra la llei estatal de qualitat educativa (Lomce) i el nou sistema de titulació universitària conegut com 3+2. Els joves denuncien que, si tiren endavant aquests plans, les administracions superiors estan «venent» el seu futur, per la qual cosa en demanen la derogació, segons ha informat RàdioSeu.
 
Així, al final de la marxa, una part dels estudiants va fer una asseguda a la plaça dels Oms i van llegir el manifest de la jornada. Entre d’altres punts, els sindicats d’estudiants van assenyalar que la nova reforma educativa, «seguint els dictats de la Unió Europea i l’Estat espanyol», està «pensada, construïda i transmesa d’esquenes a la comunitat universitària i en benefici d’aquells que veuen l’educació com un negoci i la tracten com una mercaderia». 
 
El decret 3+2 va ser aprovat pel Consell de Ministres del Govern espanyol l’any passat. Els estudiants denuncien que aquest sistema devalua els graus universitaris, ja que la majoria passen de quatre a només tres anys, i que per aconseguir una titulació reconeguda obliga a fer un màster de dos anys, amb costos molt elevats i inassumibles per a les rendes més baixes. El col·lectiu veu aquest pla com «una elitització i mercantilització de l’ensenyament públic» i impulsa «l’eliminació de graus que es considerin no rendibles, com ara els de ciències socials i humanitats». En aquest sentit, afirmen que es vol vincular els estudis superiors «als interessos de les grans empreses», les quals, alhora, tindran més presència en els òrgans directius de les universitats.
 
Tanmateix, els estudiants van lliurar el text del manifest a representants de l’ajuntament. Durant la manifestació, van instar la Generalitat a rebutjar aquestes mesures estatals i es van expressar a favor de la independència, la defensa de l’ensenyament públic i en català, la desobediència i la «ruptura» amb l’Estat espanyol. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT