PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els comisos de tabac de contraban disminueixen un 75%

El material confiscat per la Guàrdia Civil i l’AEAT ascendeix a 236.610 paquets durant el 2015

Per EL PERIÒDIC

Dades sobre els paquets de tabac de contraban decomissats durant el 2015.
Dades sobre els paquets de tabac de contraban decomissats durant el 2015. | INFOGRAFIA: MARTA BALLÚS
La Comandància de la Guàrdia Civil de Lleida i l’Agència Estatal de l’Administració Tributària (AEAT) de Lleida van decomissar durant l’any passat un total de 236.610 paquets de tabac de contraban (valorats en més d’un milió d’euros), el que suposa un 74,71% menys respecte al 2014 en què es van intervenir 933.658 paquets, segons s’ha matisat en el balanç anual de contraban de les organitzacions. 
 
Aquesta disminució, segons puntualitza la Subdelegada del Govern a Lleida, Inma Manso, es deu en part perquè «l’any passat hi va haver dos aprensions de paquets molt importants que han desvirtuat les xifres».Com a conseqüència de les actuacions detallades, es van detectar 13 delictes de contraban i es van denunciar 319 infraccions administratives de contraban. El nombre de paquets intervinguts per delicte de contraban van ser 128.335 i per infraccions administratives 108.275.
Així mateix, el nombre d’infraccions administratives detectades (319), van disminuir en relació a 2014 en prop d’un 15% (375). D’elles, 215 van ser descobertes a la Duana de la Farga de Moles.
 
Detinguts i infractors / Es van detenir un total de 55 persones, 48 d’elles de nacionalitat espanyola i set d’altres nacionalitats (tres andorrans, dos francesos i dos portuguesos). A més, del total de detinguts durant l’any passat, 35 d’ells formaven part de sis grups criminals organitzats, que operaven a la província de Lleida, i que es dedicaven a introduir i distribuir tabac de contraban des d’Andorra fins a diferents punts del territori nacional. Tanmateix, es van denunciar per infracció administrativa a 318 persones, un 14% menys que l’any 2014  on en van ser 370, de les quals 136 eren de nacionalitat espanyola i la resta (182) d’altres nacionalitats (83 francesos, 31 romanesos, 15 andorrans, 15 del Regne Unit i la resta d’altres nacionalitats).
 
Intervencions més rellevants / Una de les intervencions més rellevants es va dur a terme durant el 23 de març del passat any. Els fets van tenir lloc quan l’Equip de Delinqüència Organitzada de Contraban de la Guàrdia Civil, en col·laboració amb membres de Vigilància Duanera de l’Agència Tributària, al terme municipal de Montmaneu van procedir a la detenció de cinc persones com a presumptes autors d’un delicte de contraban i els hi van decomissar 18.460 paquets, valorats en 83.717 euros, així com 51.290 euros en metàl·lic i quatre vehicles. El mateix dia, els organismes d’autoritat van aprehendre en dos magatzems de les localitats de la Seu d’Urgell i del Pla de Sant Tirs 19.000 paquets de tabac de contraban, valorats en 81.700 euros, detenint per això a vuit persones, totes elles com a autores d’un delicte de contraban.
 
D’altra banda, durant el 20 d’abril del 2015, els agents, en virtut a diligències prèvies instruïdes per delictes de contraban, pertinença a organització criminal, delicte de suborn i omissió del deure de perseguir delictes, van procedir a la detenció de sis persones (entre elles un guàrdia civil destinat a la Seu d’Urgell). Una altra actuació destacable es va desenvolupar el passat 17 d’octubre, quan l’Equip de Delinqüència Organitzada de Contraban de la Guàrdia Civil –a l’AP2, a altura de Fraga– va realitzar la detenció de dues persones per delicte de contraban i aprehenen un total de 10.000 paquets de tabac de diverses marques valorats en 45.600 euros.
 
Finalment, el set de desembre de l’any passat, per components de la Guàrdia Civil destinats a la Secció Fiscal de la Seu d’Urgell, es va procedir a la detenció de dues persones per suposat delicte de contraban decomissant la quantitat de 31.490 paquets de tabac de diverses marques, valorats en 140.935,50 euros. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT