PUBLICITAT

Andorra la Vella

S’inicien les obres a la Solana, després de l’evacuació veïnal

Una cinquantena de llars de quatre blocs queden buides per engegar l’estabilització

Per El Periòdic

Els afectats abandonen els edificis, ahir.
Els afectats abandonen els edificis, ahir. | Tony Lara
Les obres per estabilitzar els blocs rocosos del Roc dels Corbs que presenten perill de despreniment s’han engegat a primera hora d’aquest matí, després que més d’una cinquantena de famílies habitants de sis edificis dels carrers Mestre Xavier Plana i Ciutat de Valls hagin deixat les seves llars com a mesura preventiva davant del risc que hi hagi despreniments.
 
Les nou del vespre d’ahir era l’hora límit perquè els 220 veïns de la Solana d’Andorra la Vella abandonessin els seus habitatges per reubicar-se en llars del seu entorn o bé als allotjaments facilitats per la Unió Hotelera arrel de la seva col·laboració amb el comú de la capital i del Govern. S’espera que puguin tornar a casa seva en una setmana, la duració estimada per a l’execució dels treballs.
 
S’engeguen les obres/ La setmana facilitada als veïns dels carrers Ciutat de Valls i Mestre Xavier Plana per tal que cerquessin allotjaments alternatius i preparessin les seves coses per deixar les seves cases durant, coma mínim, set dies, es van desenvolupar, paral·lelament, una sèrie de tasques preparatòries per tal d’encetar avui la primera jornada dedicada a l’estabilització d’aquells blocs rocosos que fan dubtar sobre la seguretat dels edificis evacuats. El compliment del termini previst, de set dies dependrà, en bona mesura i entre altres factors, del comportament de la meteorologia.
 
Tot i que en el transcurs de la setmana passada no hi va haver moviments en la zona, avui es comença a actuar sobre les vessants fracturades del Roc dels Corbs. No es tracta d’un fet aïllat; de fet, la detecció d’aquestes parts danyades i que presenten perill per a la població es va produir durant la darrera fase de les obres d’estabilització que ja fa anys que es desenvolupen en aquest punt de la capital. Precisament aquestes tasques per estabilitzar la zona són les que podrien provocar, paradoxalment i arrel de l’empra dels martells hidràulics necessaris per a l’obra, la caiguda de pedres de dos blocs rocosos, principalment.
 
Les tasques que avui s’han endegat passen, en un primer moment, per l’estabilització lleugera dels rocs a partir de l’empra d’eslingues. Aquestes eines serviran per envoltar els dos blocs. A més, s’instal·laran malles metàl·liques d’alta resistència, ancorades en paraments estables del massís. Un cop s’hagi finalitzat amb aquests procediments, la qual cosa s’espera que duri una setmana, els veïns de la zona podran tornar a les seves llars.
 
Pas alternatiu/ Les obres que avui s’engeguen no passen únicament pel desallotjament de quatre edificis habitats per 54 famílies. El carrer Mestre Xavier Plana haurà de ser tancat com a conseqüència d’aquests treballs. Com a alternativa, però, s’ha obert un canal que connecta el carrer afectat amb el Bonavista, per tal que els veïns dels edificis que no s’han vist afectats puguin passar cap a les seves cases després que les obres obliguin a tancar el carrer tota aquesta setmana.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT