Una final de la Copa Constitució del tot inesperada

La UE s’imposa en el derbi colomenc al Don Denis i la Adelita fa saltar la sorpresa amb una remuntada contra el vigent campió

Per Iván Moure

Ayala refusa una pilota molestat per Nando González, ahir al derbi colomenc.
Ayala refusa una pilota molestat per Nando González, ahir al derbi colomenc. | TONY LARA
poques travesses haurien apostat a que UE Santa Coloma i la Adelita Engordany aconseguissin el bitllet per a la final de la Copa Constitució 2016. El primer encara té la seva lògica, com habitual en els play-off per al títol dels darrers temporades; el segon va donar una sorpresa en tota regla contra el vigent campió. El que aixequi aquest trofeu després de la final del pròxim 15 de maig tindrà una plaça assegurada a la primera ronda prèvia de la pròxima edició de l’Europa League.

La UE Santa Coloma va sortir viu del derbi colomenc contra un Don Denis que no perdia des del 18 d’octubre (0-1 contra el Lusitans) i després de tretze partits dels quals n’ha guanyat dotze i n’ha empatat un. És el líder de la Lliga Grup Becier amb pas ferm –7 punts sobre el Lusitans, 10 sobre la UE i 13 sobre el Tic Tapa– i té el tercer campionat consecutiu a l’abast. Un gol de Mosa va frenar el camí de roses que portaven els de Richard Imbernon.

Moussa aprofita una errada defensiva al límit del temps

Els de groc i negre van sortir victoriosos d’un derbi que pintava complicat. La UE va superar el rival a batre d’aquesta temporada, un Don Denis que té mitja lliga a la butxaca, que acumulava 13 jornades seguides sense perdre i que per tot això també pintava a favorit en el torneig del KO.

La victòria dels d’Emiliano es va basar en la solidesa defensiva. En preocupar-se més de no encaixar que de buscar el gol. I li va sortir molt bé perquè gairebé no va concedir ocasions de gol i va beneficiar-se d’una errada defensiva, també provocada per una pressió a la zona de tres quarts, per obtenir la classificació al límit del temps reglamentari.

El fred i el pitjor enemic del futbolista, un vent gèlid i acompanyat d’una lleugera nevada, van decorar el derbi colomenc, buit d’ocasions en la primera part però amb un Don Denis menys mandrós, que va viure gran part dels 45 minuts amb la pilota i en terreny contrari, però sense inquietar gaire Periánez. La UE buscava les pilotes llargues per superar la pressió del rival evitant pèrdues defensives que sempre poden acabar en tragèdia, però Toscano no va tocar una.

A la segona part sí que va tenir més feina. Continuava l’empat sense gols però la UE va estirar més les línies, a pressionar a dalt quan el Don Denis iniciava la jugada i no a arreplegar-se al seu mig del camp, com havia fet fins llavors. En poques paraules va passar a jugar com el rival. I amb aquestes propostes, les ocasions van començar a caure. Al minut 47, aprofitant un aldarull, Crespo va tenir-la al segon pal però va xutar fora per ben poquet. En el mateix minut va replicar Juanfer Laín amb una jugada individual en diagonal que va acabar rematant amb l’esquerra a la frontal. Ja s’havia vist més perill en dos minuts que en tota la primera part.

Una altra cosa és la punteria. Deu minuts després va provar-ho Xus Rubio des de fora l’àrea, una mica desviat, i també ho va provar el seu germà Jordi després de robar una pilota a tres quarts de camp, amb la mateixa fortuna. Parra va fer lluir Periánez amb una falta per sobre la barrera que el meta de la UE va refusar amb problemes i al minut 89, un Moussa fresc que havia entrat feia menys d’un quart d’hora, va pressionar un Toscano que havia rebut una passada compromesa de Ramos i va marcar a porta buida.

Els últims cinc minuts la UE es va tancar a la seva àrea i va sobreviure a l’assedi del Don Denis, amb Ildefons Lima a la punta d’atac, a qui va tombar per plantar-se a la final.

Sanguina ressol amb una falta magistral

Vuitanta minuts de ben poqueta cosa i un final d’autèntic infart van protagonitzar el Tic Tapa Sant Julià i la Adelita UE Engordany a l’altra semifinal de Copa. Sanguina va decidir l’eliminatòria amb una falta magistral que culminada una remuntada exprés per als d’Otger Canals després que Ivan Vigo avancés als lauredians al minut 79.

Fins llavors, poc a dir. La primera  part va ser plana, gairebé sense feina per als porters, i la segona va començar amb una diagonal d’Aitor que, trencant el fora de joc es va quedar sol davant Coca, qui va salvar la definició amb la punta dels dits. Bruninho va replicar amb un eslàlom des de la dreta que va finalitzar a cama canviada amb una rosca que no va agafar l’efecte adequat al minut 60 i poc després va ser Vigo qui va deixar tremolant el pal amb un míssil al 64.

Sanguina també va tenir una més o menys clara a passada de Mamadou, però molestat pel seu defensor va xutar als núvols des de la frontal.

L’últim quart d’hora el Tic Tapa va pujar una marxa fins que va trobar el premi amb el gol de Vigo, aprofitant el rebuig de Pol Serrat a rematada d’Alfi. Però l’alegria li va durar ben poc perquè una centrada rassa i al primer pal de Mamadou després de deixar dos rivals enrere la va rematar Alejandro Fernández per empatar al minut 82 i Sanguina va sentenciar amb una falta per sobre de la barrera al 86.

La Adelita va donar un cop baix al Tic Tapa Sant Julià, que té un altíssim risc de quedar-se sense l’Europa League el pròxim estiu. Tindrà més opcions si la UE guanya la Copa i acaba subcampió, ja que l’altra plaça serà per al tercer. En tot cas, l’equip lauredià depèn d’altres i està a tres punts del tercer i a sis del segon amb tot el play-off pel títol per jugar.