PUBLICITAT

Andorra la Vella

Andorra, entre els països amb menys dies de baixa maternal

Amb generosos permisos, les zones nòrdiques es mostren com els millors llocs per ser pare

Per Iván Álvarez

Una dona passeja amb un bebé dins d’un cotxet i creua per un pas de vianants d’Escaldes-Engordany
Una dona passeja amb un bebé dins d’un cotxet i creua per un pas de vianants d’Escaldes-Engordany | Tony Lara
En els darrers anys no hi ha hagut canvis significatius pel que fa a l’atorgament de baixes per maternitat i paternitat a Europa. En aquest sentit, Andorra s’alinea amb els països veïns i marquen aquestes xifres en 16 setmanes per les mares i dues pel pare. Aquests 112 dies per a les dones i els 14 pels homes no es troben entre els països europeus que exhibeixen les dades més favorables en aquest apartat. Tot i considerar que formen part de la mitjana del continent, hi ha casos com els països nòrdics o, fins i tot, Regne Unit, que criden molt l’atenció.
A l’hora de fer aquestes classificacions s’han de tenir en compte alguns variables, com el sou. En determinats països, a partir d’un número concret de setmanes, es deixa de percebre el 100% del sou. També trobem, com a segona variable, els casos de llocs on es tenen dret a un número de setmanes de baixa i després n’hi ha d’altres opcionals i a repartir entre la mare i el pare.
En el cas d’Andorra, el descans per maternitat són 16 setmanes. Dels 112 dies, 42 són obligatòries per la mare i els altres 70 es poden repartir entre el pare –al que li corresponen dues setmanes de permís per dret– i la mare de forma simultània o consecutiva. La CASS emet el primer pagament als 30 dies de baixa i la prestació és del 100% de la base del càlcul. A partir del segon pagament, la mare pot escollir la periodicitat i cobrar cada setmana, cada quinze dies o de forma mensual. En general, la baixa maternal segueix sent menor de sis mesos –xifra que la OMS considera recomanable– i encara, en molts llocs d’Europa, la diferència entre el permís de la mare i la baixa paternal segueix sent notable. En alguns casos, com Alemanya, Àustria, Croàcia, Eslovàquia o la República Txeca, el pare no té dret a cap dia de descans per haver tingut un fill.
 
El cas nòrdic/ Posats a analitzar és aquí, als països nòrdics, on es troben les diferències més significatives. A Suècia, per exemple, el descans per maternitat és de 480 dies –16 mesos–, compartits entre el pare i la mare i percebent el 80% del sou fins els 390 dies. El pare té l’obligació d’agafar, al menys, 60 dies més 10 dies feiners a partir de la data del naixement del fill. Noruega permet 56 setmanes, 392 dies cobrant el 80% o 46 setmanes percebent la totalitat del sou. El pare té dret a 70 dies d’ajuda –10 setmanes– i cobrant el 100% del seu salari. La mare s’ha de prendre 21 dies abans del part i 42 després. La resta, la pot compartir amb el pare.
A Finlàndia, la mare té dret a 105 dies més 158 compartits amb el pare. L’home té 18 dies de descans obligatori i els esmentats 158 a repartir amb la seva parella. 
 
El gruix d’Europa/ En la resta d’esfera europea, trobem casos aïllats i que destaquen per sobre de la resta, com el del Regne Unit. Les dones tenen dret a 273 dies de baixa maternal i els homes tenen entre 14 i 28, depenent dels variables i cobrant el 90% del seu salari. La tònica de molts països com Espanya, França, Holanda o Polònia és la dels 112 dies per la dona –el mateix cas que Andorra– i els dies de permís pels pares oscil·len entre 14 i 15 dies. 
Els llocs que pitjor tracten el descans dels pares i que encara mantenen una distinció de sexes molt elevat el trobem a Alemanya, Àustria o Rússia. A Alemanya, la dona té 98 dies i el pare cap. Només el dia que ha nascut el fill poden tenir permís per absentar-se de la feina i, en la majoria dels casos, la persona que resideix en el país teutó, es perd en la burocràcia i acostumen a tenir menys avantatges que els nacionalitzats. A Àustria es mantenen els 112 dies però, com passa a Rússia, l’home no té dret a cap dia extra per haver estat pare, mentre que la dona gaudeix de 140 dies de permís. Grècia, per part seva, té 119 dies per la dona i el pare només pot gaudir de dos dies de permís per haver tingut un fill. Bèlgica, en canvi, redueix el descans de les mares –105 dies– i augmenta el dels homes, ja que tenen 10 dies de permís de paternitat. Finalment, Itàlia també destaca per sobre de la mitjana, ja que la dona té 154 dies de baixa per maternitat i l’home en té 91, molt per sobre de qualsevol país europeu, exceptuant els privilegiats casos dels nòrdics.
 
La iniciativa de Netflix/ Entre tanta diferència dintre del continent, fora d’Europa trobem casos excepcionals com el de l’empresa nordamericana Netflix. Els encarregats van posar l’extensió dels permisos de maternitat i paternitat d’actualitat, i van anunciar que oferirà als seus empleats fins a un any de baixa pagada per aquest concepte, sense fer distincions entre homes i dones.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT