PUBLICITAT

Andorra La Vella

La consolidació definitiva de la Solana acabarà en 13 setmanes

L’estabilització de la zona del Roc dels Corbs es preveu finalitzar el proper dilluns

Per ESTEFANIA GRACIA

Els operaris realitzant tasques de contenció, ahir.
Els operaris realitzant tasques de contenció, ahir. | TONY LARA
Les obres que s’estan realitzant al Roc dels Corbs per estabilitzar els blocs rocosos i disminuir el perill de despreniment es finalitzaran amb una previsió de set dies. Així, «si les condicions meteorològiques no són adverses i els treballs es desenvolupen segons l’establert, esperem finalitzar les tasques d’aquest període com a màxim dilluns», va matisa ahir el director d’obra. 
 
Tot i això, hi haurà una segona actuació que s’iniciarà en acabar les obres actuals i que tindrà una durada d’entre 12 i 13 setmanes «per acabar d’estabilitzar la zona amb més perforacions, eslingues i malles», remarca el director. Qui també assegura que aquestes tasques formen part de la sisena i última fase del projecte de millora endegat fa temps. «Portem vuit anys treballant sobre la zona i s’espera que aquests siguin els darrers treballs, però fins que no s’actua sobre el terreny no es pot certificar que sigui així, perquè et vas trobant amb més coses i aspectes mentre vas desenvolupant les feines».
 
Així mateix, el director puntualitza que els treballs reduiran el perill de despreniments, però «mai es pot assegurar que no tornin a caure més rocs». 
 
Darreres actuacions / Des d’ahir i fins el proper dilluns es realitzaran les obres de «consolidació provisional dels dos blocs més perillosos localitzats a la zona», destaca el director d’obra. Actualment, estan treballant en les tasques d’estabilització un total de nou obrers amb l’encarregat, «pot ser que hagin de treballar fins i tot dissabte per finalitzar les subjeccions dels rocs». 
 
Tanmateix, mentre durin els treballs, la via estarà tallada al trànsit, els veïns i ciutadans de la zona hauran d’utilitzar el vial habilitat des de les vuit del matí fins al voltant de les 18:30 hores. 
 
Tasques de risc / Tot i que els obrers efectuen els treballs amb tots els elements de prevenció, com el casc, l’arnès o les cordes de seguretat, les tasques que s’estan realitzant actualment al Roc dels Corbs són complicades, i és que treballen a altes alçades amb el perill que en qualsevol moment es pugui produir un imprevist. 
 
A més, durant la jornada d’actuació d’ahir, en alguna ocasió van caure petits rocs a la zona que s’està intervenint, tot i que en cap cas els despreniments van ocasionar danys. 
Per evitar afectacions, durant aquell instant es va tancar la via al complet, tant a vianants com a conductors, per assegurar que ningú prengués mal. 
 
Afectacions als lloguers / S’està millorant la zona pel que fa a la seguretat i al ris de caigudes de rocs, però alguns llogaters dels blocs de pisos que es troben en la Solana temen per l’afectació que puguin ocasionar aquests fets en el mercat d’habitatges de la zona. 
 
Temen que els alquilats –tot i les mesures preses– no confiïn en la seguretat que es preveu aconseguir. I és que alguns propietaris destaquen que és «possible que em donin la paga d’aquest mes i que després vulguin marxar». Altres afegeixen que encara que el risc hagi disminuït, «caldrà veure qui vol viure en aquests blocs». 
 
En relació a declaracions que han manifestat alguns veïns afectats, assegurant que no coneixien el perill de despreniments, el director d’obra matisa que s’han estat «fen actuacions anteriorment, durant mesos ha estat volant un helicòpter per la zona i estudiant el terreny, i no són les primeres obres que s’efectuen a la Solana, per tant, em sorprèn que alguns veïns no fossin conscients de la situació». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT