PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Col·loqui amb la guanyadora del premi Goncourt 2014

L’autora es va endur el prestigiós guardó amb la novel·la ‘Pas pleurer’

Per EL PERIÒDIC

L’escriptora Lydie Salvayre, amb la novel·la ‘Pas pleurer’.
L’escriptora Lydie Salvayre, amb la novel·la ‘Pas pleurer’. | EL PERIÒDIC
L’escriptora Lydie Salvayre (1948), guanyadora del premi Goncourt 2014, presentarà demà la novel·la amb què es va endur el guardó més prestigiós de les lletres franceses, Pas pleurer, una obra que tracta sobre la revolució llibertària espanyola del 1936. L’acte tindrà lloc a la sala de conferències de Morabanc a les set de la tarda.
 
Salvayre –de naixement, Arjona– és filla de republicans espanyols que es van refugiar al sud de França el 1939. Pas pleurer és un homenatge a la seva mare, Montserrat Monclús Arjona, que va viure en primera persona la Guerra Civil Espanyola. Originària d’una família pobra de Catalunya, Monclús va participar activament en els debats ideològics de l’època, entre un germà anarquista, uns progenitors humils i respectuosos amb l’autoritat i les tradicions,  i un marit comunista, tot i que propietari de terres.
 
A la novel·la, la història de la Montserrat transcorre en paral·lel a la d’un escriptor catòlic que denuncia els horrors del franquisme. La protagonista  parla en fragnol, una llengua mixta transpirinenca que combina espanyol i francès i que caracteritzava els exiliats espanyols
 
Salvayre va estudiar lletres i medicina, i es va especialitzar en psiquiatria infantil. Paral·lelament, ha tingut temps d’escriure una dotzena de novel·les. Pas pleurer es va traduir a l’espanyol el setembre del 2015 com No llorar, per Javier Albiñana a Edicions Anagrama. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT