PUBLICITAT

Andorra La Vella

El cos de Bombers tindrà una llei pròpia després de 12 anys

Espot confirma que el text entrarà a tràmit parlamentari en breus

Per ESTEFANIA GRACIA

Els efectius donen l’enhorabona a la dona que s’introdueix al cos, ahir.
Els efectius donen l’enhorabona a la dona que s’introdueix al cos, ahir. | TONY LARA
Després de 12 anys demanant-ho, segons matisa el director de Bombers Joan Carles Recasens, la Llei del cos especial es farà efectiva. Un fet que el col·lectiu de Bombers celebra i espera que s’arribi a tancar. 
 
El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va assegurar ahir –durant la celebració de la festivitat de Sant Joan de Déu– que la llei del Cos de Bombers es durà a tràmit parlamentari durant aquest període de sessions del Consell General. Una resolució que esdevé després de «mesos de treball en conjunt amb els diversos representants del mateix cos», va puntualitzar Espot. 
 
Tot i que el col·lectiu s’alegra de la notícia, Recasens també va matisar que es buscava tenir una llei del cos «des del 2004, però cada vegada s’ha anat retardant, tot i que espero que aquest any acabi d’entrar, perquè el tema ja està força tancat». Així mateix, Recasens va destacar que els serveis diaris del cos no variaran amb la nova legislació, «al no tenir una llei, hem anat recollit la realitat actual i l’hem plasmat sobre el paper, per tant, no canviarà res»
 
Altres modificacions de llei / Espot va remarcar que també s’està treballant en la modificació de la Llei del Cos Penitenciari i la Llei qualificada del Cos de Policia «perquè totes tres lleis entrin a tràmit parlamentari i es tramitin paral·lelament». En certa manera, «el que estem fent és una regulació unitària i uniforme per acabar amb els comparatius entre els cossos especials, per tant, la Llei de la Policia ja la tenim tancada i consensuada amb els representants del col·lectiu afectat, però ara toca tancar la de Bombers i Penitenciaris». Un fet que Espot confia assolir sense tenir masses controvèrsies.
 
Tanmateix, el ministre va assegurar que és «important que aquestes lleis es tramitin, perquè una de les modificacions que ja estaven previstes és precisament per evitar supòsits de jubilacions anticipades de membres dels cossos especials quan estiguin encausats o estiguin immersos en un procediment disciplinari». «Aquest és un de molts altres exemples per promoure aquestes lleis i perquè no tornin a succeir fets com els successos darrerament», va finalitzar Espot. 
 
Passos d’apropament / El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior va confirmar que la setmana que ve «tenim fixada una reunió amb els dos sindicats de Bombers i si cal en farem alguna més per tancat el text i arribar a un acord». Així, «d’aquí a un mes estarem en disposició d’entrar la llei a tràmit parlamentari i jo vull esperar que s’aprovi durant les properes sessions». 
 
Espot també va remarcar que per elaborar la llei «es va passar un primer esborrany als sindicats, els de Bombers van fer un informe amb suggeriments i ara els hem comunicat els que hem acceptat i els que no, justificant el perquè». Per tant, «estem en un treball de tramesa d’informes escrits». 
 
Les dones s’obre camí / Durant la celebració d’ahir també es va fer pública l’introducció de tres nous membres al Cos de Bombers. D’entre aquest, s’incorpora una dona. Amb aquesta darrera, «ja hi ha tres dones al cos», va matisar Recasens. Qui també va destacar que cada vegada «és més difícil entrar en el cos, perquè hi ha més competència, la gent s’entrena més i les proves són més dures, per tant, és un gran mèrit per a una dóna superar les proves». Tot i això, el director del cos va puntualitzar que per passar els exàmens físics, «les dones tenen un coeficient de superació diferent al dels homes, però la resta és igual per als dos sexes». 

Efectuats un 56% més de serveis que durant el 2014 / Fent balanç de les actuacions que va efectuar el Cos de Bombers durant el passat any, el director del col·lectiu, Joan Carles Recasens, va matisar ahir –durant la celebració de la festivitat de Sant Joan de Déu– que es van dur a terme un total de 6.856 serveis, una xifra que mostra un creixement del 52% respecte l’any 2014. 

Recasens matisa que aquest augment es degut «al transport sanitari». «Vam començar la implementació durant el setembre del 2014, però l’increment s’ha fet visible aquest any».També en relació a la crescuda de serveis, el director del cos puntualitza que la plantilla actual de Bombers pot fer-hi front sense problemes, perquè s’està «retornant al nombre de serveis que fèiem habitualment durant els anys 2006-2007, quan vam deixar el transport sanitari». Tot i que la dificultat esdevé en «la simultaneïtat de serveis». 
 
Actualment hi ha una vintena d’efectius de guàrdia durant els diversos dies de l’any a tot el país. Darrerament s’han incorporat al cos tres nous membres i dos s’han jubilat. A hores d’ara, no hi ha més agents e-n formació i no es preveuen futures implementacions durant l’any. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT