PUBLICITAT

Andorra La Vella

Martí lamenta l’ús «interessat i partidista» dels trets a l’Obac

Les futures modificacions en la llei evitaran que els acusats puguin acollir-se a la jubilació anticipada

Per ESTEFANIA GRACIA

El cap de Govern, Toni Martí, durant la celebració de la festivitat de Sant Joan de Déu, ahir.
El cap de Govern, Toni Martí, durant la celebració de la festivitat de Sant Joan de Déu, ahir. | TONY LARA
El cap de Govern, Toni Martí, va defensar ahir l’actuació que ha dut a terme el Cos de Policia en relació als trets de l’edifici administratiu a l’Obac. Martí va classificar de «lamentable» el fet que s’hagi fet un «ús interessat i partidista» dels fets, així com «la politització que alguns pretenen fer dels cossos especials». Matisant també que no es pot jutjar «a tots per les actuacions d’uns pocs». 
 
Vers la resolució del cas i la condemna imposada al sotsoficial, el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va assegurar que el marc de pena que preveu el procediment de l’ordenança penal «és el mateix que si a aquest senyor se l’hagués sotmès a un judici normal i corrent». Tot i això, «no és acceptable que una persona que està en causa penal per uns fets greus o que està immersa en un procediment disciplinari pugui acollir-se a la jubilació anticipada, canviar aquest fet, sí està en les nostres mans». 
 
Una mesura que segons va confirmar Espot, ja està prevista per ser introduïda en el projecte de llei que s’està elaborant, per evitar així que aquests casos «es repeteixin en un futur». A més, «també haurem de valorar si a nivell de la norma penal cal fer algun retoc, per considerar si el marc de pena associat a aquest tipus de delicte és o no insuficient o si s’adequa als fets comesos»
 
Elogi a la tasca del cos policial / Tanmateix, el cap de Govern va puntualitzar que si s’ha pogut «descobrir i apartar els elements que pertorbaven el Cos de Policia ha estat gràcies a les tasques d’investigació dels agents». Afegint que els cossos especials «fan una gran feina i estan a les ordres i servei d’Andorra, independentment dels polítics». 
 
Espot també va remarcar que tot i la imatge que es pot haver creat del Cos de Policia vers els darrers successos, «avui en dia el cos és millor que fa unes setmanes, perquè s’ha detectat, aïllat i resolt els fets que posaven en perill el seu prestigi». 
 
Malestar per la resolució / Ha sorgit un cert malestar social vers la resolució i condemna del policia acusat de realitzar els trets. Tot i això, Espot va destacar que en diverses ocasions «s’ha dit que el problema ha estat el procediment emprat, però no és així, perquè no podem queixar-nos mai que la justícia vagi ràpid». 
 
D’altra banda, i veient la darrera correlació de successos que esquitxen al Cos del Policia –amb el sotsoficial condemnat pel cas dels trets i l’agent investigat per la difusió d’una imatge de la víctima de l’accident a l’N145– Espot creu que ara no s’ha de considerar «que hi hagi una situació de major desordre, al contrari, el que ha passant evidencia que no hi ha més protecció vers els membres dels cossos especials, tothom passa pel mateix raser». 
 
Visita de Martí a l’edifici de l’Obac / En relació a la visita que va fer Martí la setmana passada a l’edifici de l’Obac, aquest assegura que és «el que havia de fer, vaig felicitar als agents per una feina ben feta que implicava investigar i detenir a un dels seus companys». 
 
En suport i aclariment, Espot també va assegurar que la visita efectuada «és un dret del cap de Govern i el ministre de Justícia, així com una obligació». Tanmateix, va voler desmentir que Martí anés a l’edifici policial per visitar al detingut, «és una falsedat, i qui ho digui i s’en faci ressò, allà ell». 

SDP creu que «alguna cosa s’amaga» en el  cas del policia / El president d’SDP, Jaume Bartumeu i el conseller general de la formació, Víctor Naudi, van criticar ahir el modus operandi del Govern en la resolució de l’afer dels trets a l’edifici de l’Obac. En aquest sentit, Bartumeu va indicar que «de la forma que s’ha portat el tema ha fet augmentar l’alarma social» i que «alguna cosa s’amaga», ja que el procediment penal de l’exagent de policia detingut es va fer «amb nocturnitat i a porta tancada».
El president progressista va remarcar que, per primer cop, la fiscalia ha comparegut en l’escena política i ho fa per defensar l’actuació del Govern. Aquest fet, assegura Bartumeu, no és «ni raonable ni admissible».
Víctor Naudi, per part seva, va informar que entraran dues preguntes en relació a aquest fet per  tal que siguin contestades a la pròxima sessió de control del Govern del 17 de març. A més va indicar, sense voler aprofundir, que «dóna la sensació que hi ha hagut una posada d’acord contraria a la separació de poders». El conseller del grup mixt, també, va titllar de «lamentable» el discurs del cap de Govern, Toni Martí, en la festivitat de Sant Joan de Déu i va afegir que, amb les seves paraules, «el cap de Govern ha predicat el contrari del que ha dit». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT